S-a descoperit un nou tratament împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii?

Publicat: 06 01. 2025, 16:59
Sursa foto: Freepik.com

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii California din San Diego au identificat o enzimă care favorizează creşterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului.

Despre ce enzimă este vorba

Această enzimă, MICAL2, joacă un rol important în migrarea şi morfologia celulelor. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit o producție mult mai mare de MICAL2 în comparație cu celulele sănătoase din organism, atunci când au măsurat expresia genelor în celulele din tumorile ADP. Astfel, pentru prima dată s-a făcut legătura dintre această celulă și cancerul pancreatic, informează Știrile ProTv.

Pacienții cu o expresie scăzută de MICAL2 în celulele tumorale au fost supuși intervențiilor chirurgicale, pentru îndepărtarea tumorilor ADP. În urma acestora, s-a concluzionat că pacienții au supraviețuit de 2 ori mai mult față de cei care aveau o expresie ridicată a enzimei. Acest rezultat sugerează că MICAL2 este implicată în progresia cancerului pancreatic într-un stadiu avansat.

Tot această enzimă are un efect de stimulare a căii de semnalizare KRAS, care controlează creşterea, proliferarea şi moartea celulelor, informează cercetătorii.

Andrew Lowy, profesor și șef de divizie de oncologie chirurgicală, este pozitiv în ceea ce privește noua descoperire: „Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele comune și, prin urmare, tratamentele actuale sunt lamentabil de inadecvate. Credem că va fi posibil să țintim MICAL2 cu medicamente, deoarece este o enzimă dintr-o clasă de proteine împotriva cărora au fost făcute cu succes medicamente inhibitoare pentru a trata alte boli umane. Acum lucrăm pentru a identifica medicamente candidate pentru a începe călătoria către blocarea funcției MICAL2 în cancerul pancreatic”.

Adenocarcinomul reprezintă cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, aproximativ 85% din  cazuri, conform MED.ro.