S-a decis astăzi! Cât vom plăti, în anul 2025, pentru impozitul pe locuințe

Publicat: 23 10. 2024, 14:31
Sursa: Pexels

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în şedinţa de Guvern, ce se va întâmpla cu impozitele pe proprietate anul viitor.

Ce se va întâmpla cu impozitele pe proprietate, anul viitor

Mai precis, premierul a transmis că românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate, în anul 2025, noua formulă de calcul fiind amânată până la 1 ianuarie 2026.

Astfel că anul viitor impozitele pe proprietate vor rămâne neschimbate, după ce aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri a fost amânată.

„Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Ministerul Finanțelor trebuie acum să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură, a completat şeful Guvernului, potrivit Observator.

Noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale.

S-a opropus amânarea pe motiv că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

Va exista și un calendar de creştere graduală a accizelor la bere

Printre altele, Ciolacu a mai spus că va exista şi un calendar de creştere graduală a accizelor la bere, pentru o mai bună predictibilitate. 

„Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În acest context, premierul a anunțat propunerea unui alt model de calcul, „de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”.