S-a aflat cine a cumpărat cabana Caraiman. E o mare vedetă din muzica internațională

Publicat: 03 10. 2022, 11:03
Actualizat: 03 10. 2022, 12:19
Violonistul Alexandru Tomescu a cumpărat celebra cabană Caraiman și are planuri de restaurare, sursă foto: captură YT

Cel mai cunoscut și apreciat violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a cumpărat cabana Caraiman din Bucegi, pe care vrea să o restaureze și să o reintroducă în circuitul turistic.

Alexandru Tomescu s-a apucat deja de mici reparații

Până atunci, artistul merge acolo de câte ori îi permite timpul, inclusiv pentru mici reparații și îmbunătățiri la clădirea abandonată de mai mulți ani.

Weekend-ul trecut, de exemplu, a refăcut, împreună cu un meșter din Ghimeș, acoperișul magaziei din apropiere, astfel încât acum anexa, plină cu gunoaie vechi, are – ironic – un acoperiș mult mai bun decât cabana construită în urmă cu 85 de ani.

Fostul proprietar, un om de afaceri britanic, a deținut clădirea 16 ani, în apropierea platoului Bucegi, la o altitudine de peste 2.000 de metri. În 2019, cabana a fost scoasă la vânzare, pentru circa 200.000 de euro, dar cetățeanul britanic nu a găsit un cumpărător.

Ulterior, a negociat cu Alexandru Tomescu, timp de șase luni, prin intermediari, iar prețul final a fost undeva la mai puțin de 200.000 de euro.

Alexandru Tomescu a ajuns prima dată la Caraiman în urmă cu peste 20 de ani, când era student, a dormit la prici și îl cunoștea pe cabanierul de atunci, Adrian Mazilu.

“Poate este o înclinație profesională – atunci când ești violonist ești obișnuit să lucrezi și cu lucruri vechi. Viorile bune sunt cele vechi. Trebuie să le repari… sunt lucruri care au nevoie de intervenția mea, care au nevoie să fie salvate.

Este un loc unic, plin de energie și cu o amplasare și o priveliște senzaționale. Este una dintre puținele cabane din România cu arhitectură montană. Are istorie. Și aparține Bucegilor, leagănul alpinismului din Carpați”, a declarat Tomescu, într-o discuție cu Profit.ro.

Cabana ar urma să reintre în circuitul turistic

El plănuiește o restaurare a construcției și este în discuții în acest sens cu arhitecți și ingineri structuriști. Cabana ar urma să reintre în circuitul turistic și să ofere adăpost celor care au nevoie de ea, de fapt exact scopul pentru care a fost construită.

“Caut informații despre istoria cabanei, numele foștilor cabanieri, fotografii vechi. Vreau să fie o cabană altfel, care să îi inspire și pe alții și să arate că se poate face ceva frumos și confortabil.

Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business, vreau ceva cu specific montan, dar si cu o latură estetică. Un loc pentru montaniarzi, dar și pentru muzicieni și artiști în general”, spune Tomescu.

El evită să avanseze un termen pentru lucrările de restaurare, cât timp nu sunt stabilite nici proiectul, nici sursele de finanțare și nici echipa responsabilă. Oricum, toate lucrările ar urma să fie executate în cele 4-5 luni de vreme bună dintr-un an la peste 2.000 de metri.

Până atunci, Alexandru Tomescu merge în Bucegi cât de des îi permite programul, uneori singur, alteori însoțit de familie, prieteni sau colegii din Clubul Alpin Român.

Merge doar pentru că este un loc în care se simte bine sau pentru diverse reparații, ca să păstreze proprietatea “pe linia de plutire”.

Când trebuie să transporte materiale pentru întreținere sau reparații, merge cu o mașină de teren (utilizabilă, pe drumul respectiv, doar vara) până la 15 minute de cabană, și de acolo pe jos, cu materiale cu tot. Sau folosește, tot o parte din drum, telecabina.

Cel mai recent turneu Stradivarius, Paganini Magic, s-a încheiat în iulie cu un concert susținut chiar în fața Cabanei Caraiman.

Sau merge doar pe jos, de la Piatra Arsă, și uneori chiar din Sinaia, totul în funcție de vreme și ceea ce trebuie să transporte – 32 de foi de tablă pentru acoperișul magaziei sau radiatoare cântărind zeci de kilograme, de exemplu.

Tomescu speră că administrația Parcului Național Bucegi va îmbunătăți, măcar puțin, starea drumului

“Principala provocare pentru orice proiect legat de cabană este drumul de acces”, mai spune el, cu speranța că administrația Parcului Național Bucegi va îmbunătăți, măcar puțin, starea drumului către Caraiman.

Alexandru Tomescu a studiat la Conservatorul din București și a obținut burse de studii în SUA și Elveția, câștigând de-a lungul timpului numeroase competiții naționale și internaționale.

În 2007, statul român i-a oferit posibilitatea de a cânta, pentru 5 ani, pe o vioară Stradivarius, obiect de patrimoniu național, categoria Tezaur.

Ulterior, încredințarea celebrului instrument i-a fost prelungită până în 2023. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Când a intrat în posesia viorii, Tomescu a promis că sunetul acesteia va fi auzit de toți românii și a lansat un proiect multianual constând în mai multe turnee, în colaborare cu alți muzicieni.

Cel mai recent turneu Stradivarius, Paganini Magic, s-a încheiat în iulie cu un concert susținut chiar în fața Cabanei Caraiman.

Cabana a fost construită în anul 1937, la o altitudine de 2025 de metri, în zona platoului Bucegilor. De pe terasa acesteia pot fi admirați versanții Caraimanului și Jepii Mici, stațiunea Bușteni, Munții Baiului, Munții Ciucaș și în zilele senine Munții Siriu.

Caraiman a fost una dintre cele mai iubite cabane din Bucegi, dar de mai mulți ani nu mai oferă cazare (situație valabilă și în cazul altor cabane de altitudine) și acum este într-o stare de degradare. Ultimul administrator al cabanei a decedat în 2019.