Ce nu spun miniștrii Sănătății despre vaccinare și epidemia de rujeolă, ne spune Vlad Mixich într-un editorial publicat de HotNews.
Reticența în a nu spune și a nu lămuri populația cu privire la vaccinare, vine din faptul că autoritățile "pur și simplu nu știu" sau pentru că acest subiect "a ajuns atât de politizat la noi, încât niciun mesaj nu va ieși fără aprobare de la partid sau, după caz, de la prim-ministru".
În ciuda faptului că vaccinarea și epidemiile reprezintă un subiect prioritar, nu există un responsabil clar desemnat pentru asta:
" Nu mai puțin de 5 instituții din sistemul public de sănătate de stat sunt implicate în programul național de vaccinare. Doar în interiorul Ministerului Sănătății există 3 direcții diferite care, pe lângă numeroase alte sarcini, au de-a face cu vaccinarea. La ce telefon răspunde omul din România responsabil cu vaccinarea? Nu știe nimeni, nici măcar ministrul Sănătății. ", spune Mixich.
Am avut aproape 3500 de cazuri de rujeolă, dintre care 17 copii au murit. Cum în ultimul an nu au existat probleme de disponibilitate cu vaccinul ROR, direct legat de rujeolă, dar rata vaccinării este cea mai scăzută din Europa, întrebarea care se pune este de ce nu își vaccinează românii copiii.
"Criza vaccinării în România este cauzată, pentru anumite vaccinuri, de discontinuitățile de aprovizionare (despre asta într-un articol viitor). Dar pentru alte vaccinuri această criză este cauzată de faptul că tot mai rar părintele și medicul de familie se întâlnesc special pentru vaccinarea copilului. Este o realitate neplăcută auzului și rari sunt miniștrii sănătății dornici să-și asume rostirea ei răspicată", tranșează analistul.
În opinia sa, există două soluții pentru rezolvarea acestei probleme.
Prima ar fi introducerea unor penalități și stimulente pentru a stimula vaccinarea, inclusă de altfel în proiectul legii vaccinării care de 2 ani se tot chinuie să fie aprobat de Ministerul Sănătății. "O aprobare care întârzie pentru că partidul, sau prim-ministrul, nu sunt dispuși să-și asume niște riscuri de imagine. "
A doua soluție constă în campanii serioase de comunicare și educație, dar "în România sistemului de stat, domeniul este aproape inexistent. (…) În toamna lui 2016, pentru prima oară Ministerul Sănătății a lansat o serie de astfel de campanii moderne, una dintre ele fiind despre vaccinare (www.desprevaccin.ro)".
În finalul analizei, Vlad Mixich prezintă și câteva cifre despre epidemia de rujeolă actuală: 96% din cazurile de rujeolă au apărut la copii nevaccinați, 3% la copii incomplet vaccinați și doar 1% la copii cu schema vaccinării completă.