RUȘINE, Finlanda! Doctorița Camelia Smicală, căreia i s-au luat copiii, a fost CONCEDIATĂ. Demersurile și protestele din țară nu au avut niciun efect
Cazul doctoriței Camelia Smicală căreia statul finlandez i-a confiscat doi din cei trei copii a făcut vâlvă în România, totul culminând cu o serie de proteste în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, un mesaj ferm de susținere al ministerului nostru de Externe și organizarea unei delegații parlamentare oficiale care a mers la Helsinky, în perioada 30 mai- 1 iunie.Rezultatul?
Luni, 5 iunie, doctorița a postat, pe contul său de socializare următorul mesaj:„Mi s-a reziliat și contractul de muncă azi. S-au dat niște telefoane. Practic nu mai am nici o posibilitate de trai. Deoarece nimeni nu are curajul să mă angajeze!”
Camelia Smicală lucra la un spital finlandez, spital care în urmă cu o lună îi acordase o diplomă de merit, dar, între timp, a intervenit condamnarea doctoriței (la fond, sentință nedefinitivă) pentru că i-ar fi agresat pe executorii care, acum doi ani, i-au ridicat copiii de acasă. Din videoul care a făcutînconjorul lumii reiese însă clar că femeia a fost cea lovită, când Mihai și Maria (11 și, respectiv, 10 ani) sunt efectiv smulși din brațele ei.
Reamintim faptul că românca și-a pierdut copiii după ce a divorțat de tatăl lor, finlandez, din cauza violențelor domestice. Inițial, instanțele i-au acordat custodie pentru Mihai și Maria, dar, când doctorița a vrut să părsească Finlanda, copiii au fost luați. Maria și Mihai Smicală sunt cetățeni români.
Imediat după acest anunț, deputatul Doru Coliu a scris: ”Vom strânge bani ca să poată sta în Finlanda și să lupte cu ei! Voi solicita domnului ministru Meleșcanu să o angajeze pe Camelia Smicală la Ambasada României în Finlanda!”
Doru Coliu a făcut parte, alături de Constantin Codreanu și Matei Dobrovie, din delegația Camerei Deputaților care a mers în Finlanda, sperând să descâlcească problema Cameliei Smicală-Jalaskoski. Ei ar fi trebuit să fie primiți la ministerele Justiției, de Externe și al Afacerilor Sociale și Sănătății, precum și de parlamentari locali, lucrători ai serviciilor sociale din Tampere.
Delegația nu a avut efectul scontat, de exemplu deputații români neavând voie să discute și cu copiii, dar măcar au averrtizat statul finlandez că doctorița nu e abandonată de România.