Rușii s-au antrenat să atace Europa, inclusiv trei ținte din România, susține Financial Times. Virgil Bălăceanu: La ora actuală nu există ogive nucleare pe rachetele de pe navele de luptă ale rușilor (VIDEO)

Publicat: 13 08. 2024, 15:19
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Statului major general din armata rusă, Valeri Gherasimov, fotografiați pe 21 decembrie 2022 la o reuniune extinsă a Ministerului rus al apărării. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Kireev

Financial Times susține într-un material că forțele navale ale Rusiei s-au antrenat să lovească Europa cu rachete cu capacități nucleare și că printre potențialele ținte se numără și Portul Constanța, podul Giurgiu-Ruse și baza de la Deveselu. Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat informațiile, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, pe B1 TV: La ora actuală nu există ogive nucleare pe rachetele de pe navele de luptă ale rușilor

Întrebat despre materialul din FT, generalul român a explicat: „Noi suntem într-o epocă a informațiilor, dar și a dezinformării. Îmi este greu să cred că în spațiul public avem o hartă reală – o hartă reală pe care cine poate să o aibă? Putin și comandatul, și statul major al forțelor nucleare strategice, parte și cei din marină. Lucrul acesta este aproape imposibil. Lucrurile sunt secrete”.

„Pe de altă parte, tot ce reprezintă un obiectiv strategic poate să fie o țintă militară în cazul unui conflict, și NATO are determinate ținte militare pe teritoriul Federației Ruse ca și variantă de răspuns. Dacă mergem pe acest scenariu, în momentul în care ar fi lovit teritoriul NATO, în replică, proporțional sau mai mult decât lovitura aplicată de către ruși, vor primi un răspuns în aceeași măsură. Planurile însă sunt în general secrete. Uneori la exerciții pot fi luate în considerare asemenea ținte, însă nu pot să ai planul în întregime, întreaga Europă, toate țintele din România, de pe partea de vest a Franței ș.a.m.d.”, a adăugat Virgil Bălăceanu.

„Noi asistăm la modernizarea armelor nucleare. Armele nucleare reprezintă însă un factor de descurajare (…). La ora actuală nu există ogive nucleare pe rachetele de pe navele de luptă ale rușilor. Ca atare, lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice”, a mai spus el.

Virgil Bălăceanu: România trebuie să își apere obiectivele strategice

„România trebuie să își apere obiectivele strategice, de la Capitală, la Portul Constanța, trecerile permanente, toate fac parte dintr-un plan de apărare. Pentru orice eventualitate, aceste lucruri sunt pregătite din timp de pace, dar asta nu înseamnă că ele se și pun în aplicare. Am avut un Război Rece de zeci de ani, motivul reprezentându-l armele nucleare și echilibrul ca forță nucleară între Organizația Tratatului de la Varșovia, respectiv URSS, NATO, respectiv Statele Unite”, a mai declarat Virgil Bălăceanu.