Afacere ruso-română grandioasă, cu avioane Tupolev, finanțată cu bani fantomă. Sunt detalii ce ies la iveală într-o investigaţie realizată de jurnaliştii de la Euractiv, citați de B1 TV. Rusia ar fi fost interesată de terenuri aflate la marginea Bucureştiului pentru a pune pe picioare o afacere colosală, ce implică o eventuală construcţie a unei fabrici de avioane, dar şi a unui aeroport. Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului, iar negocieri pentru dezvoltarea afacerii cu ruşii ar fi avut loc în ţara noastră chiar şi la nivel de ministru.
Sătenii din localitatea giurgiuveană Adunații Copăceni au avut parte în urmă cu ceva vreme de o vizită-surpriză atunci când un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depășeau de zece ori prețul pieței. Totul pentru construcția acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar și a unor locuințe pentru zeci de mii de angajați.
Potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor de la euractiv.ro, ar fi fost vorba despre o firmă al cărei acționar majoritar și administrator era Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română. Usturoi este el însuşi un personaj controversat, în condiţiile în care numele său apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex. Usturoi a luat legătura cu primarul comunei Adunații Copăceni și i-a prezentat planul fabricii de avioane Tupolev și al aeroportului, susţinând că 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente.
Afaceristul garanta ca era vorba despre o investiție foarte mare. El susţinea că în martie 2014 s-ar fi semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie, iar prima tranșă era de 20 de miliarde de euro. În cinci ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro. Doar vorbe în vânt, acuză acum edilul din Adunaţii Copăceni.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, platforma financiara despre care vorbea Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance Limited, o firmă britanică care şi-ar ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani ar fi venit în România în primăvara lui 2014, şi anume un miliard de euro, susţinea afaceristul basarabean. Proveniența banilor i-a făcut pe angajații unei bănci din România să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Potrivit BNR, oficial, banii nu au mai ajuns în România.
Între timp s-ar fi purtat negocieri la nivel înalt. Jurnaliştii de la euractiv susţin că fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo” Konstantin Kosaciov. Autorităţile ruse şi-ar fi arătat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar, între compania rusă Tupolev şi Romaero.
Fostul ministru neagă vehement totul: ”Nu am auzit în viața mea de un proiect în care rușii să dorească să construiască o fabrica de avioane în România. Un astfel de proiect nu a existat niciodată pe agenda mea și nu am purtat discuții cu nimeni”.
#DIRECT_ONE_cj96p2#