Rusia: La ora actuală, există posibilitatea reală ca SUA să desfășoare rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară în România

Rusia: La ora actuală, există posibilitatea reală ca SUA să desfășoare rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară în România
sursă foto: digi24.ro

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de Externe din Rusia, a declarat, vineri, că există o posibilitate reală, la ora actuală, ca Statele Unite ale Americii să desfășoare 24 de rachete de croazieră Tomahawk în România, potrivit stirileprotv.ro.

„Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu când vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România. Alte 24 de rachete Tomahawk vor apărea şi în Polonia, când aici va fi amplasat sistemul Aegis Ashore în cadrul scutului antirachetă. Trasaţi pe hartă raza cu compasul şi veţi vedea care zone din partea europeană a Federaţiei Ruse vor intra în raza de acţiune a acestor rachete”, a spus oficialul rus.

Declarația vine în contextul în care Kremlinul a acuzatîn repetate rânduri SUA că, sub pretextul de consolidare a apărării pe frontiera estică a NATO, a dezvoltat mai multe sisteme cu capacitate ofensivă în România, susținând că scutul antirachetă de la Deveselu are atât rol de interceptare, cât și de lansare a rachetelor de croazieră.

Polonia este vizată și ea de acuzații, motiv pentru care demnitarul a făcut un calcul potrivit căruia, în apropierea frontierelor ruse, vor exista 48 de rachete de croazieră, cu o rază de acțiune de până la 2.500 de km.

De partea cealaltă, România a negat de mai multe oriaceste acuzații, explicând cu argumente că baza de la Deveselu are pur și simplu două efecte: apărarea și descurajarea unor eventuale agresiuni.

„Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore”, a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus.

Riabkov reamintește de ultimatumul dat de SUA privind retragerea unilaterală din Tratatul INF, care expiră în această săptămână. Acordul a fost încheiat în perioada Războiului Rece și este esențial pentru controlul armelor, vizând preponderent Europa, în condițiile în care reglementează rachetele de croazieră cu rază intermediară de acțiune, care n-ar avea capacitatea de a ajunge până în zona nord-atlantică, dar ar putea lovi fără probleme „bătrânul continent”.

SUA acuză Rusia că ar fi încălcat acordul încheiat între America și fosta URSS, dezvoltând rachete cu o rază de acțiune similară cu cea imputată nouă de Riabkov. Deși Rusia a recunoscut public crearea noului sistem de rachete, susține că acesta nu încalcă niciuna din condițiile Tratatului INF, având o rază de acțiune mai mică decât cea sugerată de americani.

„Ei (n.r- americanii) încep, se pare, un joc pentru epuizarea noastră economică prin intermediul unei curse a înarmărilor. Ei nu înţeleg că noi am tras învăţăminte bune din trecut, iar răspunsurile noastre la orice provocări potenţiale vor fi sustenabile: nu ieftine, dar nici să ne ruineze”, a adăugat ministrul rus.

Acestea fiind spuse, Riabkov afirmă că Rusia ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea în legătură cu planurile SUA de a renunţa la Tratatul INF, adăugând că armata rusă va dispune în curând de noi arme, precum noul dispozitiv strategic hipersonic Avangard sau noua racheta hipersonică Kinjal, instrumente menite să neutralizeze o potenţială ameninţare din partea SUA sau din orice altă direcţie.

Ba mai mult, și Tratatul bilateral ruso-american START 3, care depășește granițele Europei spre deosebire de INF și reglementează reducerea arsenalului strategic ale celor două ţări, pare să fie în pericol. Această înțelegere expiră în 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)