Rusia anunță că nu va participa la „Ora Pământului” după ce a desemnat drept „agent străin” organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative

Rusia anunță că nu va participa la „Ora Pământului” după ce a desemnat drept „agent străin” organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative
Foto simbol: Pixabay

Rusia a anunţat vineri că nu va participa la „Ora Pământului”, o acţiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin”, informează AFP.

Rusia nu mai participă la „Ora Pământului”

„Ora Pământului” este acțiunea globală prin care timp de o oră este oprit iluminatul public, ca semn al luptei împotriva schimbărilor climatice. Acest eveniment nu va fi marcat sâmbătă, 25 martie, și de Rusia. Anunțul a fost făcut vineri de Kremlin, care consideră că World Wide Fund for Nature (WWF), care organizează acțiunea, este „agent străin”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Am decis să nu participăm în acest an la această acţiune”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Rusia numește WWF „agent străin”

WWF a fost inclusă de Rusia pe lista „agenților străini” la începutul lunii martie. Ministerul justiției de la Moscova acuză ONG-ul că, invocând protejarea mediului, „încearcă să influenţeze deciziile autorităţilor ruse” şi „să împiedice implementarea unor proiecte industriale şi de infrastructură”.

Prin statutul juridic de „agent străin”, organizațiile sunt supuse unor proceduri administrative complicate, iar în cazul în care ele sunt încălcate, pot fi impuse sancțiuni penale.

Reprezentanții filialei ruse a WWF au anunțat că acțiunea „Ora Pământului” poate fi susținută pe internet, dar i-au îndemnat pe utilizatori să evite să folosească numele sau logoul ONG-ului pentru a evita eventualele sancțiuni.

Rusia a participat la „Ora Pământului” începând din anul 2009

Situri emblematice rusești, inclusiv Piaţa Roşie şi Palatul Kremlin, îşi stingeau luminile timp de o oră în ultima zi de sâmbătă din luna martie începând din anul 2009 în cadrul operaţiunii „Ora Pământului”, o acțiune de anvergură planetară, organizată de WWF.

În ultimii ani, Rusia lui Vladimir Putin, o ţară mare producătoare de hidrocarburi, a adoptat un discurs din ce în ce mai climatosceptic, criticând ţările occidentale pentru eforturile lor care vizează tranziţia energetică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`