Ministerul Apărării din Rusia susţine că ar avea dovezi care arată că Statele Unite ar dezvolta arme biologice în interiorul teritoriului Georgie.
Aceşia susţin că problele ar arăta că SUA au făcut experimente „cel mai probabil” pe oameni în cadrul dezvoltării unor arme biologice într-un laborator pe care îl gestionează în Georgia, potrivit agenţiilor de presă EFE şi TASS, citate de Agepres.
„Cel mai probabil, sub aparenţa unor investigaţii paşnice, SUA îşi sporesc potenţialul militar biologic” la Centrul de cercetări în domeniul sănătăţii publice Richard Lugar, în Georgia, a declarat într-o conferinţă de presă, la Moscova, generalul Igor Kirillov, comandantul Forţelor de apărare nucleară, biologică şi chimică din cadrul armatei ruse.
La baza celor mai recente acuzaţii de la Moscova stau documente prezentat de un fost ministru al securităţii naţionale din Georgia, Igor Ghiorgadze. Acesta este refugiat la Moscova din 1995, după ce a fost acuzat că a organizat un atac cu bombă împotriva preşedintelui de atunci al Georgiei, Eduard Şevardnadze.
Ghiorgadze a declarat în septembrie că laboratorul, situat în apropiere de Tbilisi şi numit după numele fostului senator republican american Richard Lugar, produce bacterii şi viruşi care ar putea fi folosite ca arme biologice.
Generalul Kirillov a acordat credibilitate joi documentelor prezentate de Ghiorgadze, conform căruia cel puţin 73 de persoane au decedat din 2015, ca rezultat al experimentelor cu agenţi biologici sub masca unor studii clinice a unui medicament din SUA, efectuate la Centrul Richard Lugar.
„Experimentele s-au încheiat cu moartea masivă a pacienţilor. În pofida decesului a 24 de persoane numai în decembrie 2015, studiile clinice au continuat, prin încălcarea standardelor internaţionale şi împotriva voinţei pacienţilor. Aceasta a dus la moartea altor 49 de oameni”, a spus Kirillov.
Moartea simultană a atâtor voluntari „ne dă motive să presupunem că la centrul Lugar au fost efectuate teste asupra unui component chimic sau a unui agent biologic cu mortalitate ridicată”, sub masca studiilor clinice ale unui medicament, a afirmat comandantul rus.
Potrivit generalului Kirillov, SUA ar fi desfăşurat astfel de teste la mijlocul secolului trecut în Guatemala, unde aproape 1.500 de persoane au fost infectate cu agenţi patogeni de sifilis şi gonoree.
Acuzaţiile generalului rus la adresa SUA intervin în contextul în care NATO şi UE au somat joi Moscova să pună capăt atacurilor cibernetice masive împotriva Occidentului, după ce Olanda a dezvăluit că a dejucat în aprilie un atac cibernetic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pus la cale de patru agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) pe care Olanda i-a expulzat de pe teritoriul său. În acelaşi timp, SUA au inculpat şapte agenţi GRU pentru atacuri cibernetice.