Ne apropiem primejdios de mult de recordul absolut al lunii iulie, cel de 44,3 grade Celsius, care a fost înregistrat în 2007, a declarat climatologul Roxana Bojariu, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
„Codul roșu presupune temperaturi mai ridicate decât cele de până acum. Valul acesta de căldură progresează, se intensifică – și, în multe zone, temperaturile vor atinge 40 de grade Celsius, în sud chiar mai mult, peste 40 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi, evident, foarte mare. În marile aglomerări urbane, efectul va fi amplificat de mediul artificial construit. Acolo temperaturile vor fi mai mari, și cele resimțite vor fi mai mari”, a declarat Roxana Bojariu.
„Săptămâna viitoare, la început, va continua această intensificare a valului de căldură și va trebui să ne așteptăm la temperaturi peste 40 de grade. Mai ales în sudul țării se pot atinge temperaturi de 42 de grade”, a adăugat climatologul.
„Vom vedea, în funcție și de noile actualizări, dar situația e clară, disconfortul termic va continua și săptămâna viitoare și am putea avea în continuare recorduri doborâte, pentru că ne apropiem primejdios de mult de recordul absolut al lunii iulie, cel de 44,3 grade Celsius, înregistrat în 2007, și pentru București recordul înregistrat tot în 2007 este cel de 42,4 grade Celsius, așa că, din păcate, va trebui să fim pregătiți, să ascultăm recomandările autorităților și ale specialiștilor, pentru că condițiile de Cod roșu presupun măsuri suplimentare pentru a limita impactul asupra vieții și bunurilor oamenilor”, a mai spus Roxana Bojariu.
Întrebată cum va arăta situația în aglomerările urbane, ea a explicat: „Evident că temperaturile de care vorbeam înainte sunt înregistrate într-un mod standard, la 2 metri deasupra pământului, într-o incintă care nu este expusă radiației solare direct și care este ventilată. Într-un oraș, depinde și unde ne aflăm, dacă ne aflăm într-un parc sau ne aflăm în centrul cu „deșertul” de beton împrejurul nostru, în orice caz, temperaturile în acest caz pot fi între 5 și peste 10 grade mai mari decât ceea ce se înregistrează într-un adăpost meteorologic standard”.