Roxana Bojariu: Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală. Estimările pentru această vară arată medii mai mari, inclusiv pentru România. Zonele urbane, cele mai expuse (VIDEO)

Publicat: 06 06. 2024, 15:16
Actualizat: 06 06. 2024, 15:24
Foto: Pixabay.com

Europa, climatic vorbind, se încălzește de două ori mai repede decât media globală, a declarat climatologul Roxana Bojariu, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Roxana Bojariu, pe B1 TV, despre încălzirea globală și vara care urmează

Climatologul spune că „avem de-a face cu o vară care este estimată a fi mai caldă decât normalul perioadei și ultimei perioade, 1991-2020, cea care deja a prins o parte din influența încălzirii globale”.

„Lucrul acesta nu vine ca o surpriză, pentru că ultimele 12 luni la nivel global, de exemplu, toate au depășit recordurile absolute ale perioadei lor – și le-au depășit nu cu foarte puțin, ci cu o marjă foarte mare, surprinzătoare chiar pentru climatologi. Deși în Pacificul tropical acum acea sursă suplimentară de căldură, care era El Nino, dispare, totuși celelalte zone oceanice rămân foarte calde, Oceanul Atlantic, Atlanticul de Nord rămâne foarte cald, și evident că și acest lucru are influențe”, a adăugat Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu: Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală

„Europa, climatic vorbind, se încălzește de două ori mai repede decât media globală (…). Estimările serviciului de estimări climatice Copernicus pentru această vară arată, într-adevăr, cum spuneam, medii mai mari, mai ales pentru zone din sudul Europei și din estul Europei, inclusiv pentru România, și zonele urbane sunt cele mai expuse, pentru că acolo ai și insula de căldură a orașului, ai o densitate mare de populație și impactul, în afară de cel asupra infrastructurii, asupra resurselor de apă, de energie, este și asupra sănătății publice. Se adaugă și acest efect, din păcate, neplăcut”, a continuat climatologul.

„De aceea, va trebui o pregătire mult mai bună, și pe termen scurt noi avem sistemele acestea de alertare, de avertizare, dar pe termen mediu și lung trebuie să ne adaptăm atât infrastructura, cât și sistemele, cum e sistemul de sănătate, pentru a face față acestor valuri de căldură. Așa vom avea verile de acum încolo. Chiar dacă reușim să domolim acest curs al încălzirii globale prin măsuri, de exemplu, prin cele prevăzute în Acordul de la Paris, totuși, noi deja trăim schimbarea. Totul e să nu devină mult mai severă și mult mai accelerată astfel încât să nu ținem pasul”, a adăugat Roxana Bojariu.