Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, că susţine declararea Deltei Dunării ca zonă defavorizată, pentru stimularea investiţiilor. Plumb a explicat că, în prezent, 70 la sută dintre locuitori nu au acces la apă potabilă, scrie Mediafax.
Inițiativa Rovanei Plumb este susținută de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
„Am avut această discuţie cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii societăţii civile din zonă. Iniţiativa este de a declara zona Deltei Dunării zonă defavorizată, pentru că actuala lege permite acordarea unor facilităţi fiscale tuturor întreprinzătorilor din zona respectivă, astfel încât să putem avea un echilibru între a asigura o viaţă demnă pentru locuitorii din Deltă prin întreprinzători şi conservarea biodiversităţii”, a spus Rovana Plumb.
Mai mult, Ministerul Mediului a identificat faptul că 70 la sută din locuitorii din Delta Dunării „nu au acces la apă potabilă” şi „nu au infrastructură de apă şi canalizare”.
Plumb a vorbit și despre lipsat de dotări cu echipamente medicale, spunând că o soluţie pentru cazurile de urgenţă este ca şalupele pe care le are la dispoziţie Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să fie utilizate pentru transportul persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală.
Declararea unei zone defavorizate se face la propunerea consiliului local sau, după caz, judeţean, cu avizul consiliului pentru dezvoltarea regională, pe baza documentaţiei prezentate de agenţia pentru dezvoltare regională. Documentaţia, cu avizul favorabil, este înaintată apoi de către Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională, spre aprobare, Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională, care înaintează la rândul său propunerea Guvernului, pentru adoptare, potrivit actului normativ citat.
O arie geografică poate fi declarată zonă defavorizată pentru o perioadă de cel puţin trei ani, dar nu mai mult de 10 ani.