Romii cer Germaniei noi daune pentru chinurile îndurate în timpul Holocaustului
Romii care au supraviețuit Holocaustului și urmașii lor cer Germaniei noi despăgubiri pentru chinurile îndurate ăn lagăre, relatează Digi 24.
În timpul celui de AL Doilea Război Mondial 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria. Frigul, foamea și tifosul au ucis aproape jumătate. Ceilalți s-au întors acasă și au încercat să își clădească o viață nouă.
Cu toate că în România există mai puțin de 200 de supravuiețuitori, romii cer bani și pentru urmașii victimelor.
La ordinul mareşalului Ion Antonescu, peste 25.000 de romi români de etnie romă au fost deportaţi în Transnistria. Totul, sub pretextul repopulării acestei regiuni. În realitate, oamenii, cărora soldaţii le-au luat mai întâi tot – case, cai, căruţe, argint şi aur -, au ajuns în lagăre, unde erau schingiuiţi. Urmaşii celor care au trecut prin chinuri de neimaginat şi supravieţuitorii lagărelor din Transnistria vor ca nemţii să plătească pentru suferinţa lor.
Dintre deportaţi, nici măcar jumătate nu s-au întors acasă.
Germania a acordat, la începutul anilor 2000, o răsplată de 7.000 de euro pentru fiecare supraviețuitor, cu titlul de recompensă pentru munca depusă în lagăre. În plus, statul german a acceptat să le plătească și o pensie viageră de 200 de euro.
Însă, asociațiile de romi spun că ar trebui achitate compensaţii şi urmaşilor victimelor Holocaustului.
„Cred că oamenii sunt neîndreptățiți. S-a așteptat 70 de ani să aprobe această lege. Să nu mai vorbim de cei care au avut 20, 30 de ani când au fost deportați. Măcar o indemnizație de 20.000 de euro pentru fiecare și plus o pensie de urmaș de 200 de euro pentru cei care sunt aici”, spune Dorin Cioabă, președintele Uniunii Internaţionale a Romilor.
Cioabă susține că va înmâna unei case de avocatură din Berlin 6.000 de dosare pline de dovezi din timpul Holocaustului pentru a deschide un nou proces împotriva statului german.