Românii trec sâmbătă la ora de iarnă pentru a profita cât mai mult de lumina Soarelui. VEZI explicația astronomilor (VIDEO)

Publicat: 28 10. 2011, 14:42
Foto: mediafax.ro

România trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00. În plus, o dată cu trecerea la orarul de iarnă se va întuneca mai repede, în jurul orei 17.00.

Schimbarea orei, care se efectuează de două ori pe an, este reglementată de o directivă europeană din 2001 care stabileşte drept dată a modificării ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Specialiștii precizează că ora de iarnă şi cea de vară sunt folosite pentru a profita cât mai mult posibil de lumina soarelui.

Românii reglează ceasurile, de la sfârşitul anilor ’70, când s-a semnat o convenţie europeană, după prima criză a petrolului, cu scopul de a se economisi energie, consumându-se mai puţin pentru iluminat. În 1997, orarul a fost corelat cu cel din ţările Uniunii Europene.

Adrian Șonca, astronomul de serviciu al Observatorului Astronomic București, a declarat că ora de iarnă nu există, ci este doar o reîntoarcere la timpul legal român.

Nu există ora de iarnă, se numește timp legal român. Este dată de fapt depărtarea țării noastre de meridianul 0„, a explicat astronomul.

Acesta a precizat că doar ora de vară poate fi numită astfel, aceasta aplicându-se din rațiuni economice.

Ne reîntoarcem la timpul legal român. Vara se adaugă o oră și asta se numește ora de vară. Motivul pentru care se adaugă o oră vară nu este astronomic, ci pentru economisirea energiei„, a adăugat Adrian Șonca.

Ora de iarnă nu există, ci o reîntoarcere la timpul legal român

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />