Românii trebuie să achite costul noilor buletine electronice. Categoria de oameni care este scutită de această plată

Românii trebuie să achite costul noilor buletine electronice. Categoria de oameni care este scutită de această plată
Sursa Foto: Profimedia

Chiar dacă Guvernul a hotărât, prin ordonanță de urgență, că eliberarea cărții electronice de identitate pentru cei cu vârsta de peste 14 ani fie finanțată din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, având alocate și 200 milioane euro, prin PNRR, pentru 5 milioane de astfel de buletine, acum a stabilit că doar prima carte electronică să fie gratuită și fie eliberată doar pentru tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani, notează profit.ro.

Românii, obligați să achite costul noilor buletine electronice

În acest moment costul unui astfel de buletin este de 67 lei, iar până acum, în proiectul pilot de la Cluj, a fost suportat de la buget, pentru a facilita emiterea de cărți de identitate în acest format.

În anul 2021, în Cluj, au început să fie emise cărțile de identitate electronice, iar până la sfârșitul lui 2023 ar fi urmat să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara. Noile documente vor înlocui treptat actualele buletine până în august 2031.

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern la începutul anului, „contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”.

Pe de altă parte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 – Transformare Digitală, Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată, au fost alocate 200 milioane de euro în scopul atingerii a 8,5 milioane de cetățeni cu carte electronică de identitate, fondurile PNRR asigurând gratuitatea a 5 milioane de astfel de buletine.

Chiar și așa, Guvernul a pregătit o hotărâre în care arată că opțiunea eliberării gratuite a cărților electronice de identitate „a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”.

Ca atare, potrivit proiectului, doar tinerii care au împlinit vârsta de 14 ani au gratis buletinul electronic, contravaloarea fiind asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`