În România existau, la finalul anului 2021, aproape 9,6 milioane de locuințe și doar puțin peste 1,8 milioane de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor. Astfel, 81% dintre proprietarii de locuințe din România ar acoperi din propriul buzunar pagubele provocate de un cutremur mare sau de inundații, calamități cu o frecvență de apariție nu chiar mică la noi în țară, scrie economica.net.
Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) la finalul anului 2021 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuință, ceea ce înseamnă că, din totalul de 1,8 milioane, doar 300.000 de polițe sunt asigurări simple, polițe PAD impuse de lege.
Altfel spus, sub 4% dintre proprietarii din România s-au asigurat împotriva dezastrelor de teama amenzilor prevăzute de lege sau convinși de campaniile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), organism înființat prin lege cu principalul scop de a crește gradul de asigurare a locuințelor în România.
Restul de 1,5 milioane de polițe PAD au fost vândute automat, în condițiile în care, din 2016 legea spune că o asigurare facultativă nu poate fi vândută decât la pachet cu polița obligatorie împotriva dezastrelor.
Ar mai fi de precizat și că cea mai mare parte a celor 1,5 milioane de români care dețin o asigurare facultativă de locuință au încheiat polița obligați fiind de băncile de unde au luat creditul pentru casă.
Asigurarea obligatorie de locuință acoperă doar riscurile de cutremur, inundație naturală și alunecări de teren și doar în limita unor daune de 20.000 de euro. Asigurarea costă 20 de euro pe an. Teoretic, cei care nu dețin o astfel de poliță sunt pasibili de amenzi de până la 500 de lei.
Polițele facultative de locuință sunt asigurări mai complexe, care acoperă și riscurile de incendiu de inundație de conductă și care au și componente pentru despăguburea bunurilor din locuință (mobilă, electronice etc) și chiar a terților păgubiți (vecinii afectați de un eventual incendiu sau de o inundație de conductă).