Românii sunt europenii care cheltuie cel mai mult pe alimente. Un procent uriaș din venituri este alocat mâncării

Publicat: 11 12. 2024, 20:35
Sursa foto: freepik.com

Românii, campioni la cheltuit bani… pe alimente. În continuare, suntem populația din Europa care cheltuie cel mai mult pe alimente. Peste 25% din veniturile lunare sunt alocate mâncării, un procent cu mult peste media europeană, potrivit Eurostat, citat de Știrile ProTv.

Rata inflației a depășit iar pragul de 5%, iar alimentele, mărfurile nealimentare și serviciile au înregistrat scumpiri considerabile. Alocând aproape 30% din veniturile lunare pentru mâncare și băutură, românii resimt din plin aceste schimbări economice, iar presiunea familiilor care se confruntă deja cu probleme financiare crește.

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a urcat în noiembrie la 5,11%, comparativ cu 4,67%, cât era în octombrie. Creșterea se resimte în toate sectoarele: atât alimentele, cât și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 5% într-o singură lună, în timp ce serviciile sunt acum cu 7% mai scumpe.

Cum explică economiștii creșterea bruscă a inflației

Potrivit economiștilor, creșterea inflației este un efect întârziat al majorărilor de taxe și impozite din anumite sectoare, dar și al creșterilor salariale recente.

„Aproape toată pensia pe care o am o dau pe mâncare. (…) Ne luăm strictul necesar, nu ne răsfățăm. Brânza mi se pare scumpă, 50 de lei kilogramul. Și carnea e scumpă, sigur!”, a declarat un pensionar.

Așa se face că 23% dintre familiile din România nu își permit o masă consistentă, care să conțină carne sau pește, cel puțin o dată la două zile.

„Depinde câte persoane ai în casă. Dacă ai doi, trei copii… trebuie să mai mănânci și-un cartof, și-o fasole. (…) Muncești azi să mănânci mâine”, a mărturisit o consumatoare.

România are al doilea cel mai mic salariu mediu din UE

Paradoxal, România s-a putut mândri anul trecut cu cele mai mici prețuri la alimente din Uniunea Europeană. În prezent, băuturile nonalcoolice și alcoolul sunt mai ieftine decât în alte state europene.

„Cheltuielile cu alimentele depind și de coșul de consum, de cantitățile pe care le cumpărăm și de prețuri. (…) E nevoie de o creștere semnificativă a salariilor ca să ne aliniem cu media europeană. Salariile sunt în continuare departe”, a explicat Bogdan Belciu, economist.

România se clasează pe locul doi la cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniunea Europeană, care depășește cu puțin 10 euro/oră. Acest aspect, precum și valul de scumpiri, fac ca gestionarea cheltuielilor să fie o adevărată provocare pentru români.