Românii suferă din cauza problemelor dentare. Mai multe cabinete stomatologice au cerut DSP București aprobare pentru a trata urgențele, dar Direcția se eschivează (VIDEO)
Activitatea cabinetelor stomatologice a fost suspendată din 22 martie, printr-o Ordonanță Militară, ca măsură de limitare a răspândirii COVID-19. Măsura a fost apreciată, în condițiile în care stomatologii și echipele lor sunt printre persoanele cele mai expuse riscului infectării. Ordonanța Militară a precizat clar că sunt permise în continuare intervențiile de urgență. Stomatologii au stabilit și ei ce anume constituie o urgență, în schimb rămâne problema gravă a accesului oamenilor la cabinetele ce pot desfășura astfel de proceduri.
De exemplu, în Capitală, mai multe cabinete care respectă pe deplin cerințele din lege și-i pot ajuta pe oameni au făcut demersuri pe lângă Direcția de Sănătate Publică București pentru a obține autorizația sanitară necesară reluării activității, dar autoritățile se eschivează să dea aceste aprobări. Suferă, astfel, oamenii care chiar au urgențe medicale în această perioadă. Și toate problemele dentare vor crește exponențial, cu atât mai mult cu cât măsura închiderii cabinetelor dentare a fost luată mult mai timpuriu decât alte state, în raport cu numărul de cazuri de coronavirus confirmate.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ce anume se califică drept urgență în stomatologie, în perioada stării de urgență
Președintele Colegiului Stomatologilor din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, a explicat, pentru B1 TV, situația în care se găsesc astăzi medicii stomatologi, dar și românii care au nevoie de o astfel de îngrijire.
„S-a dat această Ordonanță Militară numărul 2, în care sunt permise a fi tratate doar urgențele stomatologice pentru că, într-adevăr, profesia noastră poate că are cel mai mare risc de contaminare, dar și de răspândire a infecției cu coronavirus”, a declarat Ecaterina Ionescu, în emisiunea ”Se întâmplă acum!”, moderată de Tudor Barbu pe B1 TV.
Medicul a explicat ce anume reprezintă o urgență în stomatologie și că o simplă durere de măsea, de exemplu, nu constituie o urgență: „Urgența în stomatologie este considerată situația în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru durere, infecție sau sângerare. Cu atât mai mult în acest stadiu al infecției, este foarte important să respectăm cuvântul de ordine – izolare socială, dar trebuie să se înțeleagă că doar, doar urgențele stomatologice se impun a fi tratate. Nici măcar orice durere din sfera stomatologică nu este o urgență”.
Problema deschiderii cabinetelor stomatologice, în perioada stării de urgență
Întrebată unde anume se pot trata românii care au o urgență stomatologică, președintele Colegiului Stomatologilor din România a răspuns: „Pentru a preveni aglomerarea și riscul de contaminare și transmitere, pe lângă cabinetele de urgență de lângă UPU, despre care știți că se află în spitalele județene, Colegiul nostru a solicitat colegiilor teritoriale, și am avut un răspuns foarte prompt și le mulțumesc, să identifice și alte entități de stat și private. Nu e timp să ducem lupte bugetari cu privați și așa mai departe, dar cabinetele să aibă o dotare corespunzătoare și, obligatoriu, autorizare sanitară din partea DSP-urilor. Dacă nu sunt respectate condițiile privind infrastructură, dotare, echipamente și utilizarea corespunzătoare a echipamentelor, nu am făcut nimic sau am făcut foarte puțin din ce ne-am propus”.
„Dincolo de ceea ce trebuie să fie în dotarea cabinetelor, dotarea standard, și noi avem un îndrumar și protocoale pentru a veni în întâmpinarea autorităților. Tocmai de aceea, noi am încurajat la nivelul Colegiului medicilor stomatologi triajul afecțiunilor stomatologice și monitorizarea acestora inclusiv a pacienților chiar și prin teleconsultații și telemedicină. De ce? Tocmai pentru a evita deplasările, supraaglomerările din cabinetele stomatologice și pentru a face posibilă deschiderea unui număr de cabinete strict necesar”, a mai declarat prof. dr. Ecaterina Ionescu.
Întrebată în ce condiții își poate deschide cabinetul un stomatolog care îndeplinește absolut toate condițiile prevăzute de lege, Ionescu a răspuns că acesta are nevoie de „acordul Colegiului Medicilor Stomatologi al teritoriului în care își desfășoară activitatea și cu autorizarea sanitară a DSP”.