Românii se întorc de la cules de sparanghel. Investesc banii în propriile culturi

Publicat: 23 04. 2024, 20:08
Sursa foto:pixabay

Mulți români merg în fiecare sezon la cules de sparanghel în Germania, iar, acum, mulți dintre ei se întorc și investesc banii în propriile culturi din țara noastră. Restaurantele sunt cele pe care se bazează producătorii și care le aduc venituri considerabile.

La cultivat sparanghel în România

Doi soți au fost la cules de sparaghel opt ani în Germania și au revenit în țară și au cultivat leguma în Sălaj. Ei spun că au aplicat tot ce au învățat și profitul este asigurat, conform Știrileprotv.

„Noi am învățat în Germania, deci exact asta făceau și ei, aduceau din Olanda plantele, le plantau și așteptau trei ani ca planta să prindă puteri ca să ai ce să recoltezi”, a spus bărbatul.

Ce profit au avut cei doi soți

Cuplul a investit 4.000 de euro într-un utilaj de plantare și 2.000 de euro pentru bulbii de sparaghel comandați din Olanda. Legumele sunt culese chiar de ei, iar un kilogram de sparaghel costă 40 de lei. Profitul de anul trecut a fost de aproape 8.000 de euro, cee ace îi face să se gândească dacă extind terenul cultivat.

„Avem deja clienții formați, restaurante foarte bune, avem pe Brașov, la București și la Zalău. Ei vin cu comenzile, azi îmi pui 30 de kg să zic, 15 alb, 15 verde, așa vine cerința, la 3 zile îmi spune „mai trimite. Noi vrem să învățăm lumea să-l consume și cererea a crescut”, a spus femeia.

Fiica unei familii din Iași a adus în România semințe de sparanghel care au crescut foarte bine. Oamenii au extins suprafața cultivate și vând chiar și răsaduri.

Datele INS arată că în România se cultiva 200 de hectare de sparanghel.