Sărbătoare în casele românilor care poartă numele de Ilie şi derivate ale acestuia. Miercuri, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe sfântului Ilie Tesviteanul.
În această zi, peste 127.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Dintre aceştia aproximativ 114.000 sunt bărbaţi şi au nume precum Ilie, Iliuţă, Iliuţ şi Iliuş. Restul de 14.000 sunt femei şi poartă numele sfântului în forme derivate precum: Ilinca sau Ilia.
În tradiţia populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor iar sărbatoarea Sfântului Ilie marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile, iar pe munţi se organizează vestitele Nedei şi Sântilii.
Sute de credincioşi au participat, marți seară, în Sinaia, la procesiunea Sfântului Prooroc Ilie, considerat ocrotitorul staţiunii. Un alai format din preoţi, turişti şi localnici a străbătut centrul oraşului pe jos, în rugăciune şi cu lumânări aprinse.
Ceremonia a devenit o tradiţie în Sinaia. Anual, cu o seară înainte de sărbătoarea Sfântului Ilie, credincioşii vin din toare colţurile ţării în staţiune pentru a participa la procesiune. După slujba de priveghere ţinută de un sobor de preoţi la biserica ce poartă hramul Sfântului Ilie, oamenii au pornit cu candele şi lumânări aprinse spre centrul oraşului.
Sfântul Ilie Tesviteanul este considerat şi ocrotitorul staţiunii Sinaia. Proorocul este celebrat de credincioşi ca fiind un mare făcător de minuni.