Sărbătorile de iarnă bat la uşă, însă acest an este cel mai greu din ultima perioadă. Este deja o tradiție ca mesele de sărbători ale românilor să fie îmbleşugate.
Dacă oamenii erau obișnuiți să facă rate pentru a-și achiziționa produse scumpe, ei bine, acum au venit vremurile în care creditul este posibil și în cazul cozonacului, care are un preț din ce în ce mai mare.
Prețurile au crescut foarte mult, atât la alimente, cât şi la utilităţi şi alte produse. Sarmalele, salata de boeuf, aperitivele şi cozonacul ar trebui să fie nelipsite de pe masa de Crăciun.
Cu toate acestea, pentru cei care nu îşi mai permit să facă mese bogate şi aleg să renunţe la unele preparate, există o soluţie.
Cum prețul unui cozonac de 3 kilograme ajunge la 220 de lei, oamenii s-au gândit că numai în sistem de rate își pot vinde produsele „de lux”. Situația a fost semnalată de fostul viceprimar al Timișoarei, potrivit click.ro.
„Conform teoriei cum că Societatea este alcătuită doar din două clase majore: unele care au mai multe mese decât pofte de mâncare, altele mult mai multe pofte de mâncare decât mesele, corporațiile îți livrează fericirea gustativă. În rate. Fiind mult kko în lume, au găsit chichița cum să-ți umfle burta.
Cozonacul în rate e de acum nu doar o fiță, ci o necesitate. Când îți chiorăie portofelul mai tare decât burdihanul, deschizi un cont la bancă (să nu fie imperialist austriacă) și comanzi online. Plătești în rate și la anul îți achiți huzureala pentru Sărbătorile de acum.
Dacă faci un calcul, îi poți băga în faliment. Îți vine nota de plată post mortem. Ai însă grijă să nu lași urmașilor datoriile la cozonaci. Ajung ăștia să-ți ia casa, să-ți acopere împrumutul dacă te îndopi prea tare”, a scris Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei, pe pagina sa de Facebook.
De pildă, un pachet care conține un cozonac și nouă bucăți de macarons se vinde la 146 de lei, cu rate începând de la 12,16 lei pe lună.
Totodată, Rompan transmite că în acest an oferta de cozonaci este foarte generoasă. Peste 7,5 milioane de cozonaci vor fi copți în aceste zile, până la Crăciun. Dintre aceștia, aproximativ două milioane vor pleca la export către țările cu cele mai mari comunități de români.
„Preţul cozonacilor este între 10 şi 50-60 de lei pe kilogram la cofetării, dar la noi, în industrie, preţurile sunt mai moderate. Vreau să vă spun că ne-am îmbunătăţit gama sortimentală cu tot felul de umpluturi.
Am scos şi un cozonac – Hohoho – care are umplutură cu nuci, mere şi stafide sau cu cremă de ciocolată şi rom. Avem umpluturi cu portocală şi rahat, nucă şi stafide. Ne-am pliat pe gustul consumatorilor”, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu, potrivit sursei citate.