Românii, nevoiți să caute metode de a-și suplimenta venitul din cauza noilor măsuri fiscale. Ce soluție au găsit
După ce Ordonanța „trenuleț” a fost publicată în Monitorul oficial, iar măsurile fiscale impuse de aceasta au intrat în vigoare, tot mai mulți români caută să își suplimenteze veniturile și să obțină un al doilea job.
Economia instabilă, inflația în continuă creștere și măsurile fiscale care ar putea diminua salariilor unor cetățeni a dus la creșterea numărului de români care caută alternative pentru a-și suplimenta veniturile. Numărul celor care caută un al doilea loc de muncă a crescut cu 51,89% în doar șapte zile, conform unui studiu realizat de o platforma de locuri de muncă, citat de Adevărul.
„Pentru mulţi români, perioada actuală este extrem de dificilă din punct de vedere financiar. Creşterile de taxe, inflaţia şi scumpirile i-au determinat pe oameni să caute soluţii alternative pentru a-şi suplimenta veniturile. Observăm o tendinţă puternică spre munca ocazională sau joburile de scurtă durată, în special în construcţii, curăţenie, manipulare marfă, producţie în fabrici şi servicii casnice”, explică Gili Boruz, fondatorul platformei de locuri de muncă.
În plus, cum 70% dintre cei care caută un job sunt în căutare activă, numărul aplicărilor la anunţurile de muncă a crescut semnificativ în intervalul 31 decembrie – 6 ianuarie, deopotrivă pentru utilizatorii platformei noi şi cei existenți deja.
Profilul persoanelor care își caută loc de muncă supliementar
Cererea pentru locuri de muncă necalificate şi meserii ocazionale a crescut considerabil, mai ales în judeţele Dolj, Buzău, Vaslui, Iaşi şi Cluj, dar şi Bucureşti. Dacă în anii anteriori aceste tendinţe erau vizibile mai ales în marile oraşe, acum fenomenul poate fi observat şi în oraşe mai mici, precum Piatra Neamţ, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia şi Giurgiu.
Majoritatea persoanelor care și-au căutat locuri de muncă suplimentare au fost bărbați, într-o proporție de 62%, și provin din mediul urban (69%), unde costurile vieţii sunt semnificativ mai mari, iar presiunea financiară este mai mare.
Studenții și pensionarii, alte două categorii de români interesate să se angajeze
Și numărul tinerilor interesați de obținerea unui job a crescut cu 25%, în doar șapte zile. Din categoria persoanelor tinere care se simt cele mai amenințate de noile schimbări fac parte studenţii care obţin burse de studiu şi se tem că nu vor mai exista bani la bugetul de stat. Mulţi se tem că nu îşi vor mai primi nici bursele de studiu, iar în tot acest context, costurile pentru cazare şi mâncare au crescut semnificativ. Activitățile vizate sunt cele pentru persoane necalificate.
Îngrijorarea se simte și în rândul pensionarilor, iar teama care primează este legată de faptul că nu vor reuşi să îşi plătească facturile pentru electricitate sau că nu le vor ajunge banii pentru alimente şi pastile. Numărul pensionarilor care caută să lucreze pentru că nu le ajunge pensia a crescut cu 29% doar în şapte zile pe platforma care a realizat studiul.
Domeniile cele mai căutate
Domeniile în care au crescut cel mai mult cererile pentru joburi ocazionale sunt: servicii de curăţenie şi menaj (+48%); reparaţii şi întreţinere locuinţe (+53%); servicii de livrare şi ride-sharing (+46%); îngrijire copii şi vârstnici (+39%); târguri, evenimente şi muncă sezonieră în agricultură (+41%); activităţi ocazionale în gospodăriile rurale (+55%).
Tot mai mulţi români doresc să îşi diversifice sursele de venit, pentru a nu depinde de un singur angajator.