Românii, în topul cel mai aprigi consumatori de alcool din Uniunea Europeană

Românii, în topul cel mai aprigi consumatori de alcool din Uniunea Europeană

Românii, cehii şi slovenii deţin podiumul în rândul celor mai mari cosumatori de alcool din Uniunea Europeană, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii atrag atenţia: consecinţele sunt devastatoare.

Un român bea între 15 şi 19 litri de alcool pur pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mult mai mult decât locuitorii din Norvegia sau Suedia, scrie Adevărul.

Asta ar însemna între 1.250 şi 1.500 de beri (de 330 ml) sau între 208 şi 263 de sticle de vin (de 750 ml) într-un an, dacă ne gândim că o sticlă de bere conţine 12 ml de alcool pur şi un pahar (125 ml) cu vin – aceeaşi cantitate

Lucrurile stau şi mai rău dacă luăm în calcul faptul că statisticile care urmăresc consumul de alcool ţin cont, de regulă, de vânzările de băuturi.

„Or, pentru ţările din estul Europei nu trebuie uitat şi ce-şi face omul acasă. Apare deci un consum care nu poate figura în statistica de tip comercial. Am văzut o statistică de genul acesta în care Rusia era prin treimea inferioară a clasamentului. Nimeni nu-i poate crede”, a declarat conferențiarul doctor Radu Mihăilescu.

Directorul ştiinţific al Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor este sceptic cu privire la datele publicate de curând de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Nu este foarte clar care ar fi sursa acestor date despre România din moment ce, în acest moment, prevenirea şi tratamentul problemelor legate de consumul de alcool nu sunt asumate practic de nicio instituţie publică din România” Totuşi, medicul nu neagă faptul că în România există o problemă legată de consumul de alcool. „Dimpotrivă!”, spune medicul psihiatru Eugen Hrișcu.

Riscurile la care sunt supuşi românii în cazul excesului de alcool sunt foarte multe. Aproape 4% din decesele înregistrate la nivel mondial au fost puse pe seama consumului excesiv de alcool, ceea ce înseamnă mai multe victime decât fac maladia HIV SIDA şi tuberculoza.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)