Românii din Covasna, Harghita și Mureș cer autorităților asigurarea „dăinuirii românești” în singura regiune din țară unde românii sunt minoritari
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, alături de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, organizează reuniunea „Români pentru români”, la care va participa Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei. Manifestanții vor cere asigurarea dăinuirii românești în singura regiune din țară unde românii sunt minoritari, potrivit Basilica.ro.
Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș va fi marcată în 14 martie la Sfântu Gheorghe, iar la eveniment vor participa Preasfințitul Părinte Andrei, prefecții celor trei județe, parlamentari, preoți, directori de școli cu predare în limba română și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale.
Participanții vor redacta un memoriu către Guvern, Parlament și Președinție în care vor cere asigurarea dăinuirii românești și a conviețuirii pașnice în județele Covasna, Harghita și Mureș.
Cu acest prilej, vor fi decernate premiile „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”. Acestea se acordă anual unor persoane care au susținut afirmarea identității naționale românești din cele trei județe:
– sponsori care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești;
– cercetători implicați în proiecte de studiere a istoriei, culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic;
– parteneri care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice din cele trei județe;
– publiciști care au relatat problematica dăinuirii românești și a conviețuirii interetnice româno-maghiare;
– conducătorii de organizații care s-au implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din zonă.
În comunicatul său, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș vorbește despre nevoia de a opri „instaurarea stării de co-suveranitate cu Ungaria” într-o zonă care se suprapune cu teritorii din județele Covasna, Harghita și Mureș și pe care unele organizații maghiare o numesc „Ținutul Secuiesc”.