Românii consumă tot mai puțină bere. Majorarea accizei ar putea să pună presiune pe consum

Românii consumă tot mai puțină bere. Majorarea accizei ar putea să pună presiune pe consum
Sursa Foto: Freepik.com

Asociația Berarii României avertizează că măsurile de rectificare bugetară discutate recent la nivel guvernamental riscă să pună presiuni excesive asupra echilibrului pieței berii.

Românii consumă din ce în ce mai puțină bere

În primele cinci luni ale anului 2023, piața berii din România a înregistrat o scădere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform sursei citate.

Se pare că aceste rezultate fac parte dintr-o tendință descendentă încă de anul trecut, tendință care s-a accelerat și anul acesta.

Acest declin al pieței se datorează mai multor factori. Printre cei mai importanți sunt scăderea puterii de cumpărare și contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflație și a prețurilor materiilor prime, notează Adevarul.

Un alt factor este reprezentat de creșterea amețitoare a costurilor de producție în acest an, deși anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat.

De asemenea, temperaturile mai reci decât cele normale la începutul verii au contribuit și ele la acest rezultat, deoarece berea este o băutură al cărei consum este puternic influențat de vreme.

„2023 este un an extrem de provocator pentru producătorii de bere din România. Cu toții fac eforturi pentru a menține activitatea la un nivel stabil, având în vedere și erodarea puterii de cumpărare a românilor în context hiperinflaționist. Potențialul pieței locale a berii prezintă încredere, însă predictibilitatea fiscală este esențială, de aceea considerăm că asigurarea acesteia este un factor important în menținerea funcționalității operatorilor economici ce activează pe această piață”, a transmis Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`