Românii consumă din ce în ce mai mult carnea pe bază de plante

Publicat: 22 04. 2024, 14:25
Actualizat: 22 04. 2024, 14:26
Sursa Foto: Flickr.com

Potrivit unui studiu, o treime din români, respectiv 31%, consumă carne în fiecare zi, în timp ce trei din zece persoane (39%), apelează la alternative pe bază de plante.

42% dintre români mănâncă carne de cel puțin două ori pe săptămână

Conform studiului realizat de Danone România, 42% dintre participanți consumă carne de 2-4 ori pe săptămână. În același timp, în ultimul an a crescut interesul pentru alimentația pe bază de plante, ajungând la 39% din totalul populației, comparativ cu 30%, cât s-a înregistrat în 2023.

„Interesul crescut pentru produsele pe bază de plante nu se limitează doar la preferinţele de gust sau la restricţiile alimentare specifice. 33% apreciază gustul acestora, iar 30% sunt motivaţi de impactul asupra mediului. Tinerii, în special cei între 25 şi 34 de ani, se disting prin adoptarea acestei schimbări către un consum mai responsabil şi conştient. Dieta flexitariană, care promovează un consum variat de alimente, fără a elimina complet carnea din alimentaţie, devine din ce în ce mai populară în România. Acest regim alimentar flexibil permite includerea cărnii sau peştelui, alături de o varietate mare de fructe, legume şi produse pe bază de plante, oferind o alternativă echilibrată pentru cei care doresc diversitate în alimentaţie fără a sacrifica gustul”, se menţionează în studiu.

30% dintre români urmează principii alimentare

Potrivit G4Food, 30% dintre români aleg să urmeze diverse principii alimentare, precum flexitarianismul.

„Indiscutabil, alimentaţia are un impact fundamental asupra sănătăţii noastre fizice şi mentale. Dieta flexitariană poate fi parte a unui stil de viaţă sănătos. Este o dietă flexibilă care nu are multe restricţii, este echilibrată, fiind prietenoasă pentru om, dar şi pentru mediu. Datorită acestei diete pot apărea diferite beneficii: menţinerea sau chiar scăderea greutăţii, valori ale tensiunii arteriale în ţintele optime prin diminuarea aportului de sodiu, reducerea riscului de boli cardiovasculare, stabilizarea nivelului glicemic şi implicit scăderea riscului de diabet zaharat tip 2, încetinirea declinului cognitiv. Dar, să nu uităm că nu e îndeajuns să mâncăm mai sănătos, ci şi să facem mişcare, să ne hidratăm corespunzător şi să gândim pozitiv”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Studiul realizat de Danone s-a desfășurat în perioada 16-22 martie 2024. La acesta au participat 500 de persoane din România, Ungaria şi Bulgaria.