Românii comemorează 22 de ani de la izbucnirea Revoluției: 16 decembrie 1989, prima zi de luptă

Publicat: 16 12. 2011, 09:38
Foto: opiniatimisoarei.ro

„Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, sloganul care a scos în stradă sute de mii de romani, s-a născut exact cu 22 de ani în urmă. Pe 16 decembrie 1989 s-a lansat revoluția de la Timișoara. Nimeni nu a știut la început că ceea ce părea o revoltă populară va dărâma regimul comunist.

Atunci, mulțimea a reușit să pună stăpânire pe centrul orașului. De peste tot se auzeau strigăte, îndemnuri și încurajări. Oamenii își strigau după zeci de ani, Libertatea!

În zilele Revoluției, potrivit datelor Ministerul Sănătății, au murit 1104 români și 3321 au fost răniți.

Pe 16 decembrie, Timișoara fierbea. Timid, libertatea se arăta fantomatică pe la colțuri. Se întrezărea o mică posibilitate de a scăpa din lagărul sufletesc al comunismului.

Problema pastorului Laszlo Tokes, cel pe care comuniștii vroiau să-l evacueze din casa parohială, trecuse deja pe planul doi. Roata istoriei începuse să se învârtă.

În jurul prânzului, în apropiere de casa pastorului, manifestanții au oprit două tramvaie, pe care s-au urcat și au început să scandeze lozinci. Au pornit apoi în coloane spre oraș, chemând timișorenii în stradă.

Circulața a fost întreruptă de cele câteva mii de persoane care s-au strâns în centrul orașului. Se striga”Libertate, Dreptate”, se cânta „Deșteaptă-te, române” și s-a jucat hora unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanșării revoluției române.

Oficialitățile locale au reacționat dur. La sediul comitetului județean de partid, manifestanții au fost respinși în primă instanță, după ce s-a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc. Reacția autorităților doar i-a întărâtat pe timișoreni.

Din Piața Maria, oamenii au plecat spre centrul Timișoarei, cerând libertate.

Pe fondul primelor arestări, protestatarilor li se adaugă studenții și sindicatele. Din acest moment, protestul a devenit unul social.

Manifestanții au spart vitrinele magazinelor, au dat foc cărților lui Ceaușescu și au distrus lozincile „Epocii de aur”, din oraș. Încep luptele de stradă care țin până după miezul nopții. Era prima zi a ceea ce va rămâne în istorie drept „Revoluția de la Timișoara”.

16 decembrie, prima zi de luptă

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13692').select();" id="embed_text_13692" />