Românii, cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte țări din UE. Piața muncii din țară este afectată de fenomen

Românii, cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte țări din UE. Piața muncii din țară este afectată de fenomen
Sursa foto simbol: Pixabay

Românii sunt peste tot în țările din Uniunea Europeană, iar fenomenul afectează piața muncii din țară.

Forța activă de muncă, plecată în diaspora

Italia este țara în care sunt cei mai mulți români. 80% dintre ei, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au ajuns acolo fiind în căutarea unui loc de muncă mai bun, dar și al unui trai mai bun. În fiecare an, zeci de mii de români pleacă în alte țări pentru a munci, iar jumătate dintre ei au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, conform observatornews.

„România este statul membru UE cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în alte țări UE (aproximativ 3,2 milioane, dintre care 34% în Italia), 76% dintre emigranți reprezentând forță de muncă activă (15-64 ani). În acest context, recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele autohtone, 4 din 5 angajatori raportând dificultate în găsirea de personal calificat”, arată datele unui studiu BNR.

Lipsa competențelor digitale, problem în România

Românii pleacă în diaspora în căutarea unor salarii mai mari, posibilitatea de a avansa, dar și de a se dezvolta. Forța de muncă din țara noastră este afectată și de lipsa competențelor digitale. Studiul arată că România se află pe primul loc din UE în privința competențelor digitale de bază.

De la Revoluția din 1989 până acum, peste 4 milioane de români au emigrat, drept pentru care, în prezent, patru din cinci angajatori înregistrează dificultăți în găsirea personalului calificat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`