Românii care nu își mai pot achita ratele pot scăpa de datorii dând locuința băncii. Inițiatorul legii: Băncile vor negocia cu clienții de pe o poziție mai echitabilă (VIDEO)

Românii care nu își mai pot achita ratele pot scăpa de datorii dând locuința băncii. Inițiatorul legii: Băncile vor negocia cu clienții de pe o poziție mai echitabilă (VIDEO)
Foto: nasul.tv

Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, informează Agerpres. Inițiativa legislativă a primit 233 de voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”. Un deputat s-a abținut de la vot.

Proiectul prevede că persoana care a contractat un credit ipotecar îl poate stinge dând dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat către creditor, fără a mai plăti ceva.

Legea prevede și condițiiile ce trebuie întrunite. Astfel, între părți trebuie să existe un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, cel care a inițiat proiectul, a declarat că astfel sunt ajutate 800.000 de oameni care nu-și mai pot plăti ratele pentru că au salarii mai mici decât le-au avut în momentul în care au contractat creditul.

Băncile și BNR nu au venit cu nimic concret, cu nicicun amendament care să arate că legea are ceva neînregulă. Legea este făcută pentru cei 800.000 de oameni care nu-și permit să plătească ratele. Este o ieșire din coșmarul ratelor la bancă. Trebuie să-și asume și băncile riscul devalorizării.

Efectul este și în favoarea băncilor. Niciun om nu poate ceda casa oricum pentru că a făcut eforturi remarcabile și nici banca nu-și dorește să se căpătuiască cu o casă. Sunt convins că băncile vor negocia cu clienții de pe o poziție mai echitabilă”, a declarat Zamfir.

Acesta a detaliat și cum anume se poate pune în aplicare legea.

E simplu de aplicat legea și are toate motivele să fie așa. Se prevede în mod expres că atunci când debitorul nu mai poate să achite ratele, are 15 zile să notifice banca că nu mai poate achita și, apoi, urmează la notar actul de dare în plată.

În momentul în care banca a acordat creditul, a considerat că bunul e acoperitor. Dacă ai fost de acord că bunul acoperă creditul atunci trebuie să-și asume asta”, a precizat inițiatorul legii.

Zamfir a mai afirmat că este exclus ca o bancă să refuze cererea unei persoane care dorește să renunțe la casă pentru a scăpa de credit: ”Este exclus. Banca nu poate refuza”.

Liberalul a insistat, de asemenea, că nicio persoană nu va abuza de o astfel de lege: ”Ce om își poate ceda casa după ce a plătiti un avans de 25-30 la sută și a plătit 5-6 ani? Omul nu renunță la casă așa ușor. Renunți doar dacă nu mai poți suporta creditul. Am citit mesajele lor. Sunt sute de mii de oameni care vor să renunțe la case numai să scape de coșmarul ratelor”.

Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Românii care nu își mai pot achita ratele pot scăpa de datorii dând locuința băncii

#DIRECT_ONE_ecjtuo#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`