Românii care locuiesc la bloc, noi obligații. Ce trebuie să facă persoanele care au aragaz

Românii care locuiesc la bloc, noi obligații. Ce trebuie să facă persoanele care au aragaz
Foto simbol: Pixabay

Românii care locuiesc în bloc, în special cei care folosesc echipamente pe bază de gaz, au noi obligații legale legate de siguranța locuinței.

Reguli stricte pentru a preveni accidentele

Mai exact, legea introduce reguli stricte pentru a preveni accidentele și a asigura un mediu sigur în locuințele cu instalații pe gaz.

Cea mai importantă regulă vizează montarea detectoarelor de gaz, în special dacă este vorba despre apartamentele dotate cu geamuri termopane, scrie Româniatv.

Ce prevede legea

Ordinul nr. 5/2009 emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede clar că orice încăpere unde se folosesc aparate alimentate cu gaz, cum ar fi aragazele sau centralele termice, trebuie să fie dotată cu detectoare de gaz, pentru prevenirea acumulării de gaze periculoase și pentru siguranța locatarilor.

În apartamentele cu feronerie termopan, reglementările sunt și mai stricte: ordinul impune instalarea detectoarelor de gaz automate care nu doar alertează în caz de scurgeri, ci și opresc alimentarea cu gaz în cazul detectării unei concentrații periculoase de metan. Această măsură suplimentară contribuie la prevenirea riscurilor asociate cu geamurile de tip termopan sau cele cu grosimi de peste 4 mm.

De asemenea, legea stabilește și cerințe tehnice clare pentru ventilarea încăperilor unde sunt instalate aparate pe bază de gaz. Feroneriile trebuie să reziste la presiuni de minimum 1.180 Pa și să aibă o suprafață minimă de ventilație în funcție de tipul de construcție. De exemplu, în clădirile din beton armat, suprafața minimă de ventilație trebuie să fie de 0,03 mp pe metru cub, iar pentru clădirile din zidărie, această valoare ajunge la 0,05 mp, conform sursei citate.

Verificarea tehnică se efectuează la fiecare doi ani, iar revizia tehnică o dată la zece ani sau în alte condiții prevăzute de legislație, cum ar fi întreruperi mai lungi de șase luni.

Nerespectarea acestor obligații legale poate atrage sancțiuni semnificative, cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei pentru persoanele fizice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)