Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei, susține Marcel Boloș

Publicat: 21 11. 2023, 15:48
Actualizat: 22 11. 2023, 16:33
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, se gândește la o măsură neobișnuită pentru a lupta cu evaziunea fiscală. Acesta a dezvăluit că Guvernul ia în calcul posibilitatea ca românii care raportează faptele de evaziune fiscală comise de alții să primească un procent din valoarea fraudei.

Cum vrea ministrul Finanțelor să combată evaziunea

“Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune fiscală, pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a afirmat Marcel Boloș, potrivit Antena 1.

România are în acest moment cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, este vorba despre peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei.

Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală. Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanţe digitalizează cu bani europeni instituţiile din subordine. De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.

Combaterea evaziunii centrale a devenit o temă importantă în contextul creșterii pensiilor. Majorările de pensii din 2024 au un impact de 0,6% din PIB, 10 miliarde lei, un impact realizabil care poate fi acoperit de Ministerul Finanțelor prin combaterea evaziunii, digitalizare și creșterea colectării, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.

Întrebată despre conflictul dintre PNL și PSD pe tema sursei de finanțare pentru majorările de pensii din 2024, Simona Bucura-Oprescu a spus: „Responsabilitatea este comună. Responsabilitatea este a Guvernului României. Bugetul pentru 2024 nu a fost încă lucrat. Când vorbim de impact, ne referim la creșterea suplimentară și să știți că nu este deloc un impact nesuportabil”.