Mulți români care au lucrat peste 20 de ani în străinătate se întorc la pensie în țară. În plus, pe lângă dorul de casă, vor să aibă și un trai mai ieftin.
Este și cazul unei românce care a fost asistentă medicală timp de 22 de ani într-un spital public din Italia, la chirurgie cardiovasculară. Acum, are pensie 900 de euro de la statul italian, plus pensia din România pentru anii lucrați aici, conform știrileprotv.
„Mă ajută foarte mult, pentru că oricum e de trei ori mai mare decât pensia din România, pot să îmi permit să fac ce vreau, când vreau, fără stres, fără grija zilei de mâine”, a spus românca.
Un bărbat de 67 de ani care a muncit în Spania și Austria primește pensia din România și 310 euro din străinătate.
„În România am lucrat 35 de ani, în 2003 am plecat în Spania și am lucrat în construcții până în 2011, apoi am lucrat la o fermă de porci în Austria”, a povestit românul.
Un român de origine italiană a muncit 18 ani în Canada, în construcții, iar acum s-a întors în Maramureș.
„Ne-am dorit să fim acasă, nu ne-am simțit niciodată bine în Canada. M-am pensionat înainte de 60 de ani”, a transmis pensionarul.
Procedurile legate de stagiul de cotizare diferă de la țară la țată, dar anii de muncă se cumulează.
Casa Națională de Pensii arată că numărul românilor care primesc venituri din anii lucrați în alte state membre ale UE despășesc 100.000, fiind de 4 ori maim ult decât în 2020.
Cele mai multe pensii primite de români sunt din Germania, Ungaria, Spania, Austria și Italia.