Românii sunt încă obișnuiți cu controalele de la granița cu Bulgaria, deși ambele țări au intrat în Schengen

Românii sunt încă obișnuiți cu controalele de la granița cu Bulgaria, deși ambele țări au intrat în Schengen
Foto: politiadefrontiera.ro

La începutul anului 2025, România și Bulgaria au intrat și în spațiul terestru Schengen. În realitate însă, deși totul decurge cum trebuie, câțiva români opresc din obișnuință la granița cu Bulgaria pentru  fi controlați.

Tranziția spre circulația liberă decurge fără probleme

Autoritățile de frontieră din Bulgaria au declarat că tranziția către circulația liberă în Spațiul Schengen decurge fără incidente majore. Totuși, unii șoferi români continuă să oprească la punctul de frontieră de la Ruse pentru verificări, deși această procedură a fost eliminată începând cu 1 ianuarie 2025, conform Știrile ProTv. 

De asemenea, începând cu prima zi din an, călătorii însoțiți de copii nu mai trebuie să prezinte declarații de consimțământ din partea părinților absenți la trecerea frontierei spre Grecia sau România, a anunțat comisarul-șef Anton Zlatanov, directorul Poliției de Frontieră din Bulgaria.

Cu toate acestea, declarațiile de consimțământ rămân necesare pentru călătoriile în țări din afara Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord și Serbia.

Șoferii opresc la granițe pentru controale

Deși tranziția spre circulația liberă decurge fără probleme, unii șoferi care sunt obișnuiți cu controalele la frontieră, au așteptat la punctul de control Podul Dunărea-Ruse când nu vedeau ofițeri la gherete.

Comisarul-șef a mai anunțat că deși au fost eliminate controalele la granița bulgaro-greacă, atât autoritățile bulgare, cât și cele grecești vor continua controalele aleatorii. Acestea vor avea în zona de 30 de kilometri înainte de punctele de control și au ca scop măsuri preventive.

Autoritățile din Uniunea Europeană, inclusiv Bulgaria, vor putea introduce controale atunci când consideră necesar, iar Poliția de Frontieră va continua să monitorizeze situația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară