De teamă că prețurile vor exploda la toamnă, mulți români au început deja să pună murături. Pregătiri fac şi patronii de restaurante, iar motivul ține tot de prețuri.
Multe legume s-au copt mult mai devreme din cauza temperaturilor extrem de ridicate. S-au făcut însă și mai puţine, aşa că preţurile sunt deja peste cele de anul trecut.
„Am început să punem mai repede conservele pentru iarnă anul acesta pentru că ne-a fost frică că datorită căldurii o să se scumpească. Am luat 25 de kg de roșii și ne-au ieșit cam 15 litri de bulion. Am dat 6 lei pe kg”, a susținut o femeie, pentru Știrile Pro TV.
„Prețurile se ridică din zi în zi. Luai 30 de kg de roșii și să iau vreo 10 de vinete. Oi mai lua altădată. Vinetele cu 2 lei jumate și roșiile cu 4 lei”.
Și patronii de restaurante au fost prevăzători și au pus primele stocuri de legume în cămările frigorifice. Iar motivul e același – teama că prețurile vor crește de la toamnă: „Am început cu vinetele, am cumpărat 3 tone în acest moment de la producătorii locali din zona Aiudului. Prețul în acest moment este mult mai bun, vinetele sunt cu sâmburi puțini și cu gustul dulce”.
Deja inflația a început să crească din nou. Potrivit INS, rata anuală a inflației a urcat în iulie la 5,42%, față de 4,94% cât era în iunie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile au înregistrat un plus de 8,52%.