Românii au golit rafturile farmaciilor în căutarea vitaminei D, pentru a scăpa de COVID-19. Experții vin cu vești proaste
Nu există suficiente dovezi că suplimentele de vitamina D protejează oamenii împotriva Covid-19, spune un grup de experți, citați de BBC.
Nou studiu despre vitamina D și COVID-19
Grupul cercetătorilor, alcătuit din experți ai Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire, Public Health England și Comitetul Consultativ Științific pentru Nutriție, a spus că este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
Dar toată lumea este încă sfătuită să ia un supliment zilnic în această iarnă pentru a menține oasele și mușchii sănătoși. Suplimentele sunt oferite chiar gratuit celor vulnerabili din Marea Britanie.
Inclusiv în România, vestea că vitaminelear ajuta la prevenirea sau tratarea COVID-19 a creat o întreagă isterie în farmacii.
Oficialii din domeniul sănătății au efectuat o revizuire rapidă a dovezilor privind legăturile dintre vitamina D și Covid-19, după ce un număr mic de studii au sugerat că ar putea juca un rol în răspunsul imun al organismului la virusurile respiratorii.
Cu toate acestea, specialiștii au concluzionat că există „dovezi insuficiente” care să recomande suplimentele pentru prevenirea sau tratarea bolii.
Experții în sănătate care au studiat dovezile au spus că sunt necesare mai multe studii controlate randomizate de înaltă calitate înainte ca acestea să poată ajunge la concluzii.
Dr. Paul Chrisp, directorul centrului de la NICE, a declarat: „Continuăm să monitorizăm dovezile pe măsură ce sunt publicate și vom revizui și actualiza ghidul, dacă este necesar”.
Prof. Adrian Martineau, profesor clinic de infecții respiratorii și imunitate la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că există șansa ca vitamina „să reducă riscul și / sau severitatea Covid-19”, iar studiile clinice în curs de desfășurare ar „putea să indice răspunsul la această întrebare”.
A lua vitamina D este deosebit de importantă în această iarnă, din cauza timpului petrecut de oameni în interior izolându-se și protejându-se de coronavirus.
Aceasta înseamnă că este posibil ca organimul să nu producă suficientă vitamina D din lumina soarelui – o sursă cheie.
Importanța vitaminei D în pandemie
Vitamina D poate fi, de asemenea, obținută din anumite alimente, cum ar fi peștele și cerealele și suplimentele.
Unele persoane riscă să nu aibă suficientă vitamina D chiar și primăvara și vara, inclusiv:
• cei cu pielea închisă la culoare (cum ar fi persoanele cu origini africane, afro-caraibiene sau din sudul Asiei)
• cei din centrele de îngrijire
• cei care nu ies afară des
• cei care își acoperă cea mai mare parte a pielii atunci când sunt în aer liber
Persoanele din aceste grupuri sunt sfătuite să ia un supliment de vitamina D pe tot parcursul anului. Dr. Alison Tedstone, nutriționist șef la Public Health England, a declarat: „Vă sfătuim ca toată lumea – în special persoanele în vârstă, cei care nu ies afară și cei cu pielea închisă la culoare – să ia un supliment de vitamina D conținând 10 micrograme (400 UI) în fiecare zi, ” ea a spus.