Mulți români care vor să cumpere porc de Crăciun direct de la crescător au ajuns să împartă cheltuiala cu rude sau prieteni. 20 de lei costă kilogramul de porc viu. Pe internet, carnea de porc e mai scumpă, iar în magazine e și mai scumpă.
La o fermă din Țuțora, de lângă Iași, au fost crescuți 30 de porci special pentru Crăciun. Mai bine de jumătate au fost cumpărați de persoane care au împărțit animalul cu cel puțin încă o familie, relatează Observator News.
„Dacă vrea unul o jumătate, mai caută încă un om, dacă nu îi dau eu pe cineva şi cumpără jumătate sau un sfert. 3,4, se adună şi iau câte un sfert”, spune Sorin Neamţu, fermier din Iaşi.
20 de lei costă kilogramul de porc viu.
„Împărțim banii jumătate – jumătate. Să îți iei un porc te duce la 20 de milioane”
„Îl împărțim în jumătate. Îl cumpărăm întreg, se împărțeau banii în jumătate, la fel și animalul. Era mai convenabil la preț”, spun clienţii.
Pe internet, porcul gata tăiat și porționat costă de la 25 de lei în sus kilogramul. Iar în magazine, prețurile sunt și mai mari: o ceafă costă 34 de lei kilogramul, un cotlet dezosat – 30 de lei, iar o pulpă de porc – 29 de lei.