Românii ar putea fi vaccinați împotriva noului coronavirus începând cu luna ianuarie. Cine are prioritate

Românii ar putea fi vaccinați împotriva noului coronavirus începând cu luna ianuarie. Cine are prioritate
sursa foto: pixabay

Românii ar putea fi vaccinați împotriva noului coronavirus începând cu luna ianuarie 2021. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în perspectiva apariţiei pe piaţă a unui vaccin împotriva COVID-19, probabil la începutul anului viitor, Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea.

Vaccinarea împotriva Covid-19 ar putea începe în luna ianuarie, în România

Ministrul Nelu Tătaru a arătat că numărul total de doze devaccin anti-COVID contractat de comunitatea europeanăpână în prezent se ridică la „300 de milioane de doze”, iar țării noastre 4%.

“După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Persoanele cu prioritate la vaccinare vor fi cele din „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Potrivit celor mai recente declarații făcute de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, suntem la sfârșitul unei etape de creștere.

„Suntem într-o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, și care, aceastăcreștere s-a oprit spre sfârșitul lunii lunii august”,a declarat Rafila.

Cel de-al doilea val COVID-19 ar putea să lovescă la sfârșitul acestui an, după ce copiii vor începe școala și când va începe și sezonul gripal obișnuit, după părerea medicului Rafila.

„Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri.

Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise, există acest risc. Și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val”,a mai spus medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`