Românii ar putea avea salarii mai mici, după modificarea grilelor de salarizare / Sporurile vor fi plafonate la 20%

Românii ar putea avea salarii mai mici, după modificarea grilelor de salarizare / Sporurile vor fi plafonate la 20%
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Muncii va trebui să prezinte în Coaliție o variantă a legii salarizării unitare, ce va veni cu schimbări importante, mai ales pentru angajați cu venituri mari.

În noua lege, grilele de salarizare se vor modifica. Acestea vor aduce reduceri de venituri pentru bugetari. Guvernul intenționează să finalizeze noua lege a salarizării unitare până în toamna acestui an, creșterea salariilor depinzând de creșterea economică.

Inechitățile din sistem ar trebui să fie eliminate odată cu modificarea legii, dar prin plafonarea sporurilor la 20% din salariu, unii angajați din sistemul public vor primi mai puțini bani. Aceste noi modificări urmează să fie dezbătute cu sindicatele, iar proiectul va fi finalizat până în luna septembrie.

Salarii mai mici pentru unii români. Sporurile se plafonează

Dacă sporurile vor fi plafonate la 20%, românii ar putea avea salarii mai mici. Salariile care vor depăși veniturile președintelui, adică 25.000 de lei, vor fi impozitate suplimentar. În contextul protestelor din educație și sănătate, salariile din sistemul public vor fi recalculate, legea aducând o nouă grilă de salarizare.

Legea salarizării unitare nu face referire la actualul salariu minim brut, de 3.000 de lei, ci la 2.850 de lei. Adică, pe lângă plafonarea sporurilor, nici raportarea la salariul minim nu este actualizată.

„Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, spunea ministrul Muncii, Marius Budăi, înainte de a demisiona.

„Cei 20% se raportează la salariul lucrătorului. Legea 153 dă posibilitatea acordării sporurilor în cuantum de 30% din total buget de salarii. Ceea ce este o diferență foarte mare.”, a declarat Horațiu Raicu, secretar general Blocul Național Sindical.

Plafonarea sporurilor ar putea genera alte noi inechități

„Sunt foarte mulți oameni care au fost angajați în utlimii doi ani și nu prea fac nimic prin ministere. E complet nefezabil să credem că vor avea loc restructurări semnificative pe partea de cheltuieli de personal din cauză că vin alegerile”, spune Gabriel Biriș, expert în fiscalitate.

Sporurile plafonate ar putea genera noi inechități. Mai exact, veniturile nu vor putea crește în cazul celor care chiar au condiții grele de muncă.

„Numai dacă ne raportăm la sporul de condiții vătămătoare, ne mai rămâne loc de un 5%”, spune Horațiu Raicu, secretar general BNS, potrivit romaniatv.net.

În perioada cuprinsă între 15 iulie și 1 septembrie, noua lege a salarizării ar trebui să fie discutată cu sindicatele. Ulterior, propunerea administrativă ar urma să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.

Guvernul susține că anul va putea fi închis cu un deficit de 4,4% din Produsul Intern Brut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`