Românii amânați la vaccinare vor fi imunizați cu Moderna. Care sunt caracteristicile și eficiența serului dezvoltat de SUA

Românii amânați la vaccinare vor fi imunizați cu Moderna. Care sunt caracteristicile și eficiența serului dezvoltat de SUA
foto: Hepta.ro / DPA Images / Benoit Doppagne

România dispune în acest moment de mai puține doze de vaccin decât are nevoie, astfel cămai multe persoane programate la vaccinare au fost translatate cu 10 zile mai târziu.Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat miercuri că imunizarea românilor amânați se va realiza cu serul de la Moderna, care a dovedit în cadrul studiilor clinice o eficiență de peste 94% și printre ale cărui caracteristici se numără și folosirea tehnologiei de tip ARN mesager.

„Începând cu data de 1 februarie, la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.Totodată, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile”, a anunțat miercuri CNCAV.

Mai mulți români au fost amânați la vaccinare din cauza deficitului de doze și vor fi imunizați cu serul de la Moderna. Ce eficiență are și care sunt caracteristicile sale

Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna este recomandat persoanelor cu vârste de cel puțin 18 ani și, conform probelor reliefate de studiile clinice, a avut o eficiență de 94,1% în prevenirea bolii COVID-19 la cei care au primit două doze și care nu aveau vreo dovadă a unei infecții anterioare. În cadrul testelor, serul a părut să aibă o înaltă eficiență în rândul unor persoane cu vârste, sexe, rase și categorii etnice diferite, dar și în cazul persoanelor cu boli asociate, potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Studiul a presupus participarea a circa 30.000 de persoane, dintre care jumătate au fost vaccinate cu serul de la Moderna, iar restul au primit injecții inactive, fără ca vreuna să știe dacă aprimit efectiv vaccinul sau.

Concret, vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm), care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Totuși, serul imunitar nu coține virusul în sine și nu poate cauza efectiv COVID-19, conformAgenției Europene a Medicamentului (EMA).

Acest vaccin se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de 28 de zile, conform aceleiași surse.

„Vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului. Când se administrează vaccinul la o persoană, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta”, se mai arată în precizările făcute de EMA.

EMA mai notează că încă nu se cunoaște impactul vaccinării cu serul de la Moderna asupra răspândirii virusului în comunitate, dar nici cantitatea de virus care poate fi purtată și transmisă de persoanele vaccinate. Totodată, nu se știe deocamdată durata protecției oferite, iar persoanele vaccinate în studiul clinic vor continua să fie monitorizate medical timp de doi ani, pentru a fi adunate mai multe informații în acest sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)