România, codașă la viteza internetului în roaming. Mulți clienți n-au scăpat nici de suprataxarea serviciului

Publicat: 17 07. 2018, 23:36

Comisia Europeană a interzis anul trecut taxarea roamingului în toate țările membre UE, dar bucuria cetățenilor europeni a fost de scurtă durată. Internetul și convorbirile telefonice cu cei de peste graniță au devenit mai accesibile, dar problemele au apărut în ceea ce privește viteza internetului. Situațiaa devenit cu adevărat supărătoare, iar operatorii de telefonie mobilă sunt primii care ar trebui să reacționeze.

În Uniunea Europeană, la nivel național, viteza medie de descărcare este de 30,57 Mbps, dar atunci când mergi într-o altă țară UE, viteza poate scădea cu până la 16,6%, adică ajunge undeva la 25,50 Mbps. Iar astea sunt cazurile mulțumitoare, notează playtech.ro.

Italienii, estonienii, lituanienii și portughezii au viteză de descărcare mai mare atunci când pleacă în afara țării, dar ei reprezintă doar excepțiile.

De exemplu,Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Belgia și Malta sunt statele a căror viteză de internet scade dramatic în străinătate: cu 40%. Situația cea mai ciudată se regăsește, însă, în Olanda. Aceasta are cel mai rapid internet din Europa și al treilea cel mai rapid din lume. Totuși, în cazul olandezilor, viteza internetul este cu 52% mai mică pe dispozitivele mobile în alte țări UE.

În cazul românilor, viteza internetului scade cu 23,6% în afara țării, de la 28,74 Mbps la 21,96 Mbps.

Și problemele nu se opresc aici.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat la finele lunii iunie că a primit petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate şi atrage atenţia la ofertele de telefonie şi date mobile fără roaming.

”În ultima perioadă, am primit la ANCOM petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate. Este perioada vacanţelor şi este important ca cei care îşi vor petrece concediul în afara ţării să verifice înainte dacă beneficiază de serviciul de roaming pentru telefonul mobil sau trebuie să solicite furnizorilor activarea acestuia. Operatorii mobili pot comercializa şi abonamente sau cartele preplătite fără acces la servicii în roaming, cu resurse (minute/SMS-uri/MB/GB) utilizabile doar pe teritoriul României”, a declarat preşedintele ANCOM.

Și, în acest context, Grupul Telekom România, unul din cei mai mari jucători de pe piața de comunicații, ia în calcul să ceară aprobarea ANCOM pentru suprataxarea clienților în cazul serviciilor de roaming.

Directorul general al companiei, Miroslav Majoroš, a declarat că societatea a pierdut milioane de euro din cauza faptului că utilizatorul este tarifat pentru serviciul de roaming în UE la fel ca în România.

De altfel, Digi Communications NV, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, a anunțat că ANCOM a autorizat RCS&RDS să continue să aplice anumite suprataxe, pentru un an, pentru unele servicii de roaming furnizate propriilor clienți aflați în interiorul Spațiului Economic European (SEE), drept urmare și în interiorul Uniunii Europene.