România va trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie / Cum ne afectează acest fenomen

România va trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie / Cum ne afectează acest fenomen
Sursa foto: Freepik

În ultimul weekend din luna octombrie, 28-29 octombrie, România va trece la ora de iarnă. Astfel, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar asta înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Odată cu acest fenomen vom avea parte și de cea mai lungă zi din an, având 25 de ore, duminică, 29 octombrie.

România trece la ora de vară în fiecare an în luna martie a anului respectiv, iar apoi trece la ora de iarnă în luna octombrie, având ca scop conservarea energiei.

După schimbarea orei, diferența dintre ora României și Timpul Universal (GMT) va fi de doar două ore, și nu de trei cum este în timpul verii.

Cum ne afectează această trecere la ora de iarnă

Potrivit unor studii, această trecere de la ora de vară la ora de iarnă și invers ar putea avea consecințe grave asupra sănătății și siguranței persoanelor. Deși vom dormi mai mult cu o oră, după schimbarea ceasului, studiile realizate pe această temă arată că numărul atacurilor de cord sunt în creștere.

După colectarea mai multor date din spitalele din Michigan în perioada 2010-2013, un studiu al Colegiului American de Cardiologie arată o creștere de 25% a numărului de atac de cord în ziua imediată schimbării orei.

Din cauza lipsei odihnei corespunzătoare a șoferilor, datele unor studii arată că acest fenomen are o legătură solidă cu numărul de accidente rutiere. La trecerea la ora de vară, în 2014, s-au produs cu 20% mai multe accidente, în Manitoba.

Un studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh arată că există o legătură între schimbarea orei de iarnă sau vară cu numărul de pietoni accidentați. În primele 24 de ore de la această modificare, pietonii sunt de trei ori mai expuși la accidente, scrie ziaruldeiași.ro.

După ce au colectat date timp de 7 ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul accidentelor în care sunt implicați pietonii este în scădere atunci când se trece de la ora de iarnă la cea de vară. Motivul ar fi faptul că persoanele implicate în trafic, incluzând atât șoferii, cât și pietonii, se adaptează mult mai greu la nivelul redus de lumină când se face trecere la ora standard.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`