România va fi lovită de un nou val de praf saharian în această săptămână

România va fi lovită de un nou val de praf saharian în această săptămână
sursă foto: captură YT

Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus a anunțat că un nou val de praf saharian va ajunge în România în această săptămână. Meteorologul Robert Manta susține că praful saharian va avea concentrații mici.

Un nou val de praf saharian va lovi România săptămâna aceasta

„Acestea sunt normale în episoadele intense de căldură. Masa de aer din Sahara aduce diferite concentrații de praf saharian. Fără ploi, nu vom observa prea multe la sol, iar chiar dacă va ploua, concentrațiile sunt foarte mici și nu se compară cu episodul de acum o lună,” a explicat Robert Manta, potrivit Gândul.

Joi va fi ultima zi cu temperaturi de până la 34 de grade Celsius în sudul țării, iar mai apoi va apărea un ușor disconfort termic.

„Odată cu schimbarea masei de aer, putem aștepta furtuni în zonele montane și, spre seară, în celelalte regiuni,” a adăugat acesta.

La finalul lunii aprilie, România a fost afectată de un alt val de praf saharian care a străbătut țara de la vest la est.

Din cauza precipitațiilor abundente, valul de praf saharian a fost mult mai vizibil, susținea climatologul Roxana Bojariu.

„Praful acesta poate să se suprapună peste poluarea locală și cu cât ești mai aproape de sursa prafului e clar că calitatea aerului va fi și ea redusă. Dar are și efecte beneficie legate de îmbogățirea solului cu minerale, fier, fosfor. Bine, asta-n timp. Dar și deasupra mării Mediterane, atunci când se depun în mare, favorizează fitoplanctonul, cel care de fapt ne asigură mare parte din cantitatea de oxigen, de exemplu, în atmosfera terestră. Există și aceste efecte negative legate de calitatea aerului”, a spus pe atunci Roxana Bojariu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`