România va delega 15 procurori la Parchetul European, după ce inițial anunțase 10
Ministerul Justiției a anunțat, vineri, că România va delega15 procurori la Parchetul European, suplimentând astfel cu 5 numărul anunțat inițial. Anunțul a fost făcut de ministrul Cătălin Predoiula reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE, în format videoconferință.
România va delega 15 procurori la Parchetul European
Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Ministerul Justiției, la reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE, în format videoconferință, Cătălin Predoiu „a intervenit în sensul operaționalizării Parchetului European (EPPO) cât mai curând posibil”. Astfel că Predoiu a decis suplimentarea numărului de procurori români trimiși la Bruxelles.
„România a susținut și susține concret operaționalizarea EPPO, atât prin pozițiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât și prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului și cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Șef al Parchetului European și am identificat soluții pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunțați inițial.
În ultima perioadă, am purtat discuții cu Procurorul General al României și cu Procurorul-Șef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal și ceilalți parametri tehnici relevanți. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate,am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE. Sperăm ca problemele adiționale ridicate de alte state membre UE în cadrul Consiliului JAI, cu privire la statutul ”full time”-”part time” al procurorilor europeni, problemele de regulament și cele de salarizare să fie rezolvate rapid între respectivele state membre și Procurorul-Șef al Parchetului European. Revenind la planul intern, România dispune de cadrul legislativ pentru selectarea procurorilor europeni delegați și este în procedură pentru a adopta suplimentar prevederi care să organizeze efectiv cooperarea între structura națională de suport-DNA și EPPO. Astfel, imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții.Pe această cale, mulțumesc Parchetului General al României, Direcției Naționale Anticorupție pentru cooperarea în cadrul acestor consultări interne, dar și CSM pentru operativitatea cu care a analizat proiectul de lege al Ministerului Justiției.”.
Amintim că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat inițial că acceptă doar 10 procurori. Motivul nu îi era cunoscut nici președinteluiKlaus Iohannis. Șeful statului a precizat într-o conferință de presă de la Palatul Costroceni, că ‘am auzit despre acest schimb de corespondență, dar mă lămuresc în câteva zile’. Probabil că numărul procurorilor trimiși la Bruxelles a crescut după discuția purtată de șeful statului cu Predoiu.
Reuniunea informală a miniștrilor justiției este a doua organizată în timpul Președinției germane a Consiliului UE, după cea organizată la data de 6 iulie 2020. Deși în mod tradițional, în cursul lunii octombrie, sunt organizate Consilii JAI formale, la Luxemburg (în format fizic), pandemia COVID-19 a determinat optarea pentru discuții în format videoconferință.
Parchetul European: Angajamentul solemn rostit de Laura Codruța Kovesi
Parchetului European (EPPO) a fost inaugurat oficial luni, 28 septembrie. într-o ședință solemnă, în cursul căreia şefa acestei instituţii,Laura Codruţa Kovesi, şi procurorii europeni ai Parchetului European şi-au luat angajamentul solemn de a respecta obligaţiile care decurg din funcţia lor.
Cu această ocazie, au pronunţat alocuţiuni Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şiLaura Codruţa Kovesi.
„Mă angajez solemn să îmi exercit funcţia în deplină independenţă, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit şi să nu accept instrucţiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligaţia de confidenţialitate, în ceea ce priveşte orice informaţie deţinută de Parchetul European” – astfel a sunat angajamentul solemn rostit deLaura Codruţa Kovesişi de procurorii europeni EPPO.
Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au numit-o peLaura Codruţa Kovesidrept prima şefă a Parchetului European. Totodată, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.