România, un sfert de secol de libertate: A fost Revoluţie sau lovitură de stat în 1989?
A fost revoluţie sau lovitură de stat? O întrebare la care nici acum, după 25 de ani, nimeni n-a găsit un răspuns clar. Chiar şi personalităţile marcate ale evenimentelor de acum un sfert de secol au semne de întrebare. Unii au rămas cu un gust amar după victoria în care au crezut în decembrie `89. Alţii cred că sacrificiul sutelor de victime a meritat. Cât de mult au cântărit jertfele eroilor Revoluţiei aflaţi chiar de la cei care au transmis victoria împotriva regimului comunist în direct, din studioul 4 al Televiziunii Române.
A ajuns pe holurile Televiziunii Publice în momentele cruciale ale mişcărilor din 1989. Cazimir Ionescu a fost unul dintre cei 12 revoluţionari care au intrat sub lumina reflectoarelor, în data de 22 decembrie, pentru a transmite Revoluţia în direct. Recunoaşte însă că nimeni nu părea să ştie atunci exact ce se întâmplă.
„Noi n-am mai avut atunci un comportament normal, noi nu eram niște eroi, noi nu eram niște militari noi nu eram nici macar curajoși, noi eram niște disperați, de asta strigam întruna, pentru că corul ala comun ne dădea sentimentul de solidaritate și încredere”, povestește Cazimir Ionescu.
Imaginile din 22 decembrie îi tulbură şi acum somnul.
„Sunetul care mi-a rămas în minte ca un tunet a fost sunetul petardei, pe mine explozia petardei. Disperarea era enormă și frica era la fel de mare”, mai spus bărbatul.
În aceeasi zi, la sediul Televiziunii Române, actorul Ion Caramitru anunţa fuga cuplului dictatorial si „victoria poporului” într-o scena de bucurie disperata care a facut înconjurul lumii.
Acum, după 25 de ani, actorul se lasă pe spate în scaunul său de director al Teatrului Național și spune că îi este jenă să mai revadaăacele imagini. Tot ce a urmat după ele l-a dezamăgit.
„Revoluția la care am participat eu n-a reușit, a reușit cea a foștilor comunuști, a foștilor informatori, a foștilor securiști care au pus mâna pe putere bine mersi. De ce a trebuit să își piardă copiii sau paăinții, ma rog pe oricine atât de drag, pentru ceva care nu s-a realizat”, spune Ion Caramitru.
Ce nu va putea uita niciodata este sentimentul de frică care se simțea atunci în orice loc, în orice om.
„Sunetul armelor descarcându-se în cascada mitralierelor sau sunetele trasoarelor care se trageau din taburile care înconjurau fostul comitet central sau mirosul de ars, mirosul de trnaspirație, mirosul de frică, toate lucruile astea au fost ramân îmbibate în ființa mea întreagă”, mărturisește Caramitru.
Actorul a rămas cu gândul că a participat la o revoluție.
„Eu am participat la o revoluție anticomunistă. La o lovitura de stat au participat cei care împreună cu domnul Iliescu au pus mâna pe putere. Aia e lovitura lor de stat, care nu e neapărat împotriva lui Ceaușescu, ci a celor care l-au îndepărtat pe Ceaușescu”, consideră Ion Caramitru.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf