România trebuie să decidă câți refugiați poate primi. Propunerea ține de competența Ministerului Afacerilor Interne
România trebuie să decidă câți refugiați veniți din Africa și Orient poate găzdui, Ministerul Afacerilor Interne fiind cel care are această competență, informează Agerpres.
Italia și Grecia, principalele state afectate de criză, nu mai fac față afluxului de imigranți, motiv pentru care la reuniunea Consiliului European de Vară din 25-6 iunie s-a stabilit ca fiecare stat mebru să decidă pe bază de voluntariat câți imgranți poate primi din cei 40 000 care vor fi preluați din Italia și Grecia.
După ce toate statele vor înainta propunerile, se va verifica dacă cifra însumată acoperă numărul total de 40.000 de migranți. În caz contrar, la nivelul Uniunii va trebui să se ajungă la o altă soluție.
”Avem la dispoziție, la nivelul întregii țări, șase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%”, a susținut vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, în cadrul unei ședințe a a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
România a susținut la nivel oficial că trebuie luate în calcul realitățile economice și sociale specifice din statele membre.
Statele membre nu sunt nevoite să gestioneze numai din fonduri proprii problematica imigranților. La nivelul Uniunii Europene există Fondul pentru azil, migrație și integrare, dar România nu are alocate sume prin acest instrument. Bucureștiul beneficiază, însă, până în 2020, de aproape 100.000.000 euro printr-un alt instrument, Fondul pentru securitate internă, pentru ameliorarea capacităților de primire a refugiaților și securitatea frontierelor.