NEVEROSIMIL: România se află în prima jumătate a topului european la energie regenerabilă

NEVEROSIMIL: România se află în prima jumătate a topului european la energie regenerabilă
Foto: pixabay.com

Poziționare rară pentru România. Țara noastră se află pe locul 12 din 28 în topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru încălzire/răcire pe anul 2017, publicat de Eurostat.

Cu o pondere de 26,6%, România se află la egalitate cu Grecia, imediat după Bulgaria (29,9%) și la o distanță semnificativă de media UE, situată la doar 19,5%. De remarcat faptul că locomotiva europeană Germania apare de-abia în ultimul sfert al clasamentului (13,4%), iar „lanterna roșie” este deținută de Olanda (5,9%), potrivit cursdeguvernare.ro.

Domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evoluție rapidă pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind în 2004 de doar 10,4%, creșterile fiind înregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii și în gospodării. Energia termală captată de pompe de căldură a fost înregistrată ca atare pentru statele care au raportat această sursă.

Pentru comparație, este de amintit faptul că 4 state ale UE au ajuns la pondere majoritară în încălzire/răcire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului și două din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) și Estonia (51,6%).

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`