Săptămâna de lucru de 4 zile a fost testată și în România de câteva firme private. Angajatorii susțin că rezultatele sunt mult mai bune, iar angajații sunt mai eficienți.
Potrivit specialiștilor din piața muncii, angajații sunt nevoiți să îndeplinească mai multe task-uri într-un timp mai scurt, rezultatul putând să ducă la stres.
„Avem timp să ne ocupăm de pasiunile noastre, de hobby-urile noastre și să ne încărcăm bateriile mai mult pentru a reveni la birou cu forțe proaspete”, a spus Ovidiu, un angajat care a încercat această nouă formulă.
O altă angajată susține că este tare fericită că acum reușește să facă mai multe activități în familie.
„În momentul în care am putut să ies la baschet cu fii-miu, de exemplu, a fost chiar interesant. În sfârșit avem un timp foarte prețios”, a spus ea.
O companie din domeniul proiectării și al tehnologiei lucrează patru zile pe săptămână din luna septembrie, iar angajații sunt fericiți că beneficiază de 50 de zile de concediu pe an.
„Randamentul este mai bun, colegii sunt mai concentrați în cele 4 zile și avem o productivitate crescută. Utilizăm masiv robotizare, algoritm și inteligența artificială”, a spus Virgil Profeanu, fondatorul companiei, scrie Stirile Pro TV.
Chiar dacă programul de patru zile de muncă pe săptămână sună bine pentru mulți angajați, această formulă aduce și câteva dezavantaje, printre care nivelul stresului.
„Sunt anumite sectoare care totuși nu pot implementa acest program, tocmai prin prisma faptului că au un program și un flux de lucru continuu și aici ne referim la zona de producție, poate zona de HoReCa, unde programul trebuie să fie unul cât de bine pus la punct și într-un mod continuu”, a spus Mariana Oprea, specialist în resurse umane.