România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice

România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
Foto: Pixabay

În următoarele două zile, România va fi lovită de una dintre cele mai puternice furtuni, care s-au abătut până acum peste ţara noastră.

Care vor fi cele mai afectate zone din cauza furtunii puternice

Furtuna va fi atât de puternică, încât sunt aşteptate inundaţii pe râurile care se varsă în Dunăre. Din nefericire, acest lucru se întâmplă tocmai când nivelul maxim al viiturii de pe fluviu ajunge în ţara noastră. Autoritățile s-au mobilizat și se lucrează intens la întărirea digurilor, unde, după inspecţii, au fost găsite breşe. În Giurgiu, pericolul e amplificat de bursuci, care au săpat în structura digurilor de pământ, iar în Teleorman, autorităţile ridică baraje din saci de nisip si panouri de aluminiu, informează Observator.

Din cauza a ceea ce s-a anunțat că va urma, alte localităţi, tot din sud, sunt pregătite pentru evacuări.

Digurile nu sunt atât de sigure cum credeau autorităţile. O primă breşă, de peste 500 de metri, se află chiar la vărsarea Oltului în Dunăre, lângă localitatea Islaz.

S-a executat un dig provizoriu la acest punct critic pe o lungime de 540 de metri. S-au folosit 500 de metri de panouri mobile din aluminiu. 3.500 de saci umpluţi cu nisip”, a precizat Daniel Drăgănescu, șef serviciu Hidrotehnic Apele Române.

„Este o zonă de risc. În situaţia în care vor fi ploi foarte abundente şi Dunărea va avea un debit foarte mare pot fi afectate culturile agricole. Un risc foarte mare ar fi să ajungă şi în marginea satului”, a spus Ion Geară, primar Islaz, Teleorman.

Lucrări de întărire a digurilor se fac de-a lungul Dunării la Ciocăneşti si la Borcea în Călăraşi  şi pe porţiunea Stelnica – Borduşani din Ialomiţa. Malul Dunării este erodat pe o porţiune de trei kilometri şi de-a lungul localităţii Prundu, din Giurgiu. Structura de rezistenţă a digului este ameninţată de bursucii care sapă galerii.

Autorităţile locale şi reprezentanţii de la Apele Române verifică zona pentru a astupa de fiecare dată gropile făcute de animale. Gropile sunt marcate cu pari pentru a fi ulterior acoperite. Debitul Dunării va depaşi 9.000 de metri cubi pe secundă, în următoarele zilele, când România va fi lovită de o furtună neobişnuit de puternică pentru luna septembrie.

Mâine, ploile torenţiale şi vijeliile vor pune stăpânire pe vestul ţării. Dar ce este mai rău urmează duminică, atunci când potopul se mută în sudul ţării şi va fi simţit cel mai puternic în Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa.

Zonele unde va fi pericol uraş de inundaţii

Pericol uraş de inundaţii va fi pe râurile din Olt, Gorj, Argeş şi Buzău din cauza ploilor, care pot ajunge la un nivel de 100 de litri pe metru pătrat în doar câteva ore. Primarii din acele zone au fost anunţaţi să se pregătească de evacuări. 

„Ar trebui să ştie din timp care sunt acele persoane sub risc de imposibilitate de autoevacuare. Oamenii în vârstă, oamenii imobilizaţi”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

„Ordinul de mobilizare prevedere 330 de pompieri către judeţele unde ne aşteptăm să fie probleme”, a anunțat Raed Arafat, şeful DSU.

„Acolo avem peste 100 de kilometri de cursuri de apă cu albiile colmatate de la inundaţiile trecute şi unde va trebui să avem o atenţie sporită. Colegii mei trebuie să se asigure că acele cursuri vor asigura debitul necesar preluării unor cantităţi importante de apă, dacă va fi cazul”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Ploi torenţiale vor fi şi în Bucureşti, duminică. Şi aici se iau măsuri pentru a preveni inundarea străzilor. „Bucureştiul are o problemă când plouă. Sunt zone care sunt mai joase, apa tinde să se acumuleze acolo. Şi atunci în planurile de urbanism ale Bucureştiului clar că trebuie gândite zone de infiltraţie şi, să mă ierte Dumnezeu, mai mult spaţiu verde. Pentru că orice zonă verde absoarbe şi reduce efectul unei asemenea precipitaţii”, a explicat Sorin Rândaşu, şef departament situaţii de urgenţă Apele Române.

În utmătoarele zile, meterologii se pregătesc să emită coduri rosii.

Unde avem cod portocaliu este foarte important să monitorizăm atent situaţia, inclusiv în capitală”, a transmis Elena Mateescu, director ANM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`