România, solidară cu Ucraina și poporul ucrainean. Refugiații care fug de drama războiului își croiesc în continuare drum prin vămile românești. Imagini emoționante de la Isaccea (GALERIE FOTO)

Publicat: 02 03. 2022, 10:03
Actualizat: 02 03. 2022, 10:13

Ucrainenii care fug din calea războiului declanșat de Vladimir Putin și Federația Rusă continuă să își croiască drum prin punctele de trecere a frontierei românești în speranța că își vor construi o nouă viață în Uniunea Europeană sau, după caz, vor putea sta feriți de agresiunea armată până la ameliorarea contextului de securitate. Așa se întâmplă și în Vama Isaccea, aleasă până acum de mii de refugiați.

Mai multe imagini din Vama Isaccea pot fi vizionate în GALERIA FOTO

Președintele României: „Indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că toți refugiații ucraineni sunt bine-veniți pe teritoriul blocului comunitar. Autoritățile române au transmis și ele un mesaj de solidaritate și acționează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei și cetățenilor săi care caută refugiu în țara noastră, așa cum declara președintele Klaus Iohannis, marți, după ședința CSAT, când a anunțat intensificarea măsurilor de sprijin pentru aceștia.

„Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar  câteva zile. Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă. Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global (…). Am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre”, spunea șeful statului român.

Situația din vămile românești a fost comentată miercuri dimineață pe B1 TV și de Irina Mirică, reprezentant al Poliției de Frontieră, care a precizat că niciunul dintre cei peste 11.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în ultimele zile prin Vama Albița, cel mai mare punct de pe frontiera de est, nu au solicitat vreo formă de protecție a statului român, fiind doar în tranzit.

„Punctele de trecere sunt acoperite cu polițiști de frontieră români la capacitate maximă. La Albița se lucrează la capacitatea maximă oferită de infrastructura punctului. Avem suplimentate rezervele de personal. Numărul polițiștilor de frontieră care efectuează controlul documentelor este suplimentat. La nevoie avem posibilitate de a redirija traficul și de a suplimenta arterele de control și pe sensul de ieșire din țară. De asemenea, reiterăm faptul că suntem în permanent dialog cu partenerii noștri instituționali”, a precizat reprezentantul Poliției de Frontieră, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.